torstai 28. heinäkuuta 2016

Koira, kana, vuohi ja oppiminen

Yksi oppimispsykologia
Oppimispsykologia on joka eläinlajille sama. Ihan kuten auton ajaminen. Ooppelia ja Bemaria ajetaan samalla tavalla.
On todella helpottavaa, että älyttömän kirjavasta koirankoulutusmetodiviidakosta huolimatta myös koiria voi opettaa eläinten oppimispsykologian mukaan.

Kana tai koira
Kun opettelee opettamista kohteenaan kana, tietää koska ei osaa opettaa. Kana on mainio kouluttaja. Kun se ei opi, se sanoo ”koulutit väärin”, kun se oppii, se sanoo”koulutit oikein”.
Kun opettaa oikein, kana oppii viisi kertaa nopeammin kuin koira. Kun kouluttaa väärin, se ei opi lainkaan. Kana kun ei elä ihmisen kanssa seuraeläimenä, se ei aavistele ihmisen aikomuksia, ei lue kehonkieltä, ei ymmärrä sanoja.
Koiraa voi opettaa olemattomillakin taidoilla joten kuten, koska se lopulta arvaa mitä tuo nyt haluaisi sen tekevän. Ja ikävä kyllä, sitä voi myös pakottaa tekemään.

Hyviä opettajia kannattaa etsiä, kun asia kiinnostaa. Minä testailen kanojen avulla kuinka paljon koirien kanssa opettelemissani opetustaidoissani on parantamisen varaa. Paljon. Sen huomasin heti.
 
Positiivinen ja negatiivinen
Tee siitä eläimelle kannattavaa. Siinä on erittäin hyvä ohje opetti mitä opetti. Tee oikein tekemisestä kannattavaa. Kun joku asia on yksilölle kannattavaa, sehän tekee sitä ja vieläpä mielellään. Mikäs sen mukavampaa koiralle kuin tulla luo kun se on kannattavaa. Kulkea taluttimessa kauniisti, kun se on kannattavaa. Olla hiljaa ovikellon soidessa, kun se on kannattavaa. Tehdä temppu, kun se on kannattavaa.

Kannattavuus saadaan aikaan näillä: Positiivinen vahvistaminen ja negatiivinen rankaisu.

Käsitteet positiivinen ja negatiivinen eivät tässä kuvaa sitä kuinka miellyttävänä tai epämiellyttävänä eläin pitää käytöksensä seurausta. Ne tarkoittavat sitä, että lisätäänkö vai vähennetäänkö käytöksen esiintymisen todennäköisyyttä.

Tehdessään toivotusti, eläin palkitaan (= positiivinen vahvistaminen), tehdessään ei-toivotusti, se menettää mahdollisuuden palkkioon (= negatiivinen rankaisu). Eka lisää käytöksen esiintymisen todennäköisyyttä, toka vähentää.
Positiivisen vahvistamisen (= palkkaaminen) pari on aina negatiivinen rankaisu (= palkka jää saamatta). Palkkaamisen pariksi ei siis pidä ottaa ”oikeaa” rankaisua eli kieltoa, fyysistä otetta, taluttimesta nykäisyä tai muita tällaisia. Syystä että eläimen täytyy haluta tehdä oikein eikä pelätä tekevänsä väärin.
Jos eläin pelkää, toiminta on pakotetun oloista, väkinäisen näköistä ja hidasta. Pelkäävän kanan kohdalla toimintaa ei edes tule, se vain pakenee.
Koiralle, kanalle, kanille, papukaijalle, vuohelle, jne voi opettaa minkä tahansa asian positiivisen vahvistamisen ja negatiivisen rankaisun avulla.

Vaiheet oikeassa järjestyksessä
Opettamisessa on vaiheita. Vaiheilla on järjestys. Ihan samoin kun autolla ajamaan lähtiessä. Ensin autoon istutaan, sitten käynnistetään, painetaan kytkin pohjaan, pannaan vaihde päälle. Pian ollaan vaiheessa jossa saa panna nilkan suoraksi.
Lähtö ei oikein hyvin suju, jos istutaan autoon ja seuraava vaihe on nilkka suoraksi, nasta lautaan. Tai jos käynnistämisen jälkeen painetaan kaasua. Musta nyt tuntuu, että pääsen nopammin kovaan vauhtiin, kun jätän sen kytkin-vaihdejutun myöhemmäksi. Ei onnistu.
Koirien kanssa näkee tehtävän tällaisia vääräjärjestyskämmejä enempi kuin ei näe.

Miten taas tulin kirjoittaneeksi enemmän kuin aikomukseni oli. Ei tässä mitään luentoja ollut tarkoitus pitää. Joka haluaa opetella eläinkoulutusta, tietoa löytyy kun nettiin panee hakusanoiksi eläinten oppimispsykologia, koulutuksen rakenne tai positiivinen vahvistaminen ja negatiivinen rankaisu.

Teoria ja käytäntö
Koulutusta on helppo lukea ruudulta. Helppo nakkihan tuo teoria on, aivan kaavamaista. Mutta se käytäntö! Eläimen opettamista on yhtä vaikea oppia kuin mitä muutakin asiaa: uutta kieltä, algebraa, Wordin käyttöä. Ehkä vaikeampaakin, koska eläin on liikkuva ja tahtova. Se ei odottele, että painas nyt lopulta sitä kytkintä.

Tällään tänne aikojen saatossa myös videonpätkää kanan tekosista, mutta saattoon voi mennä aikaa. Pitää opetella videoeditointia eikä pahitteeksi olisi videoijakaan.

Ei kommentteja: