torstai 30. kesäkuuta 2016

Kanakoulutusta

Mukavaa, ihmiset, mukavaa
Nämä postaukset kulkevat jäljessä aikaansa koska kuvat saadaan vasta kun on jotakin kuvattavaa. Kun kouluttaa, ei pysty keskittyä muihin kuin opettamisjuttuihin. Tämänkin kirjoituksen tehtävät aloitin 6.6. ja kuvat otettiin 26.6. Eipä paljon ennemmin olisi kuvattavaa ollutkaan. Sheippaaminen ei ole järin tapahtumarikasta.

Jos sinulla on käsitys että osaat kouluttaa, älä ala kouluttaa kanaa. Minä aloin ja tein huomion että en osaa sheippaamista edes teoriassa. Huomasin kaiken aikaa miten paljon teen virheitä. Siitä tietää että tekee virheitä kun oppiminen ei edisty tai edistyy hitaasti.
Mekaaniset taitoni vaatii paljon harjoittelua. Pitää harkata niitä muun kuin eläimen kanssa.
Vaikka pallon. Pudottaa pesäpallo lattiaan, naksauttaa silloin kun se osuu maahan. Videoida niin näkee kuinka auttamattoman myöhässä on. Pitää naksauttaa silloin kun pallo on jotakin 30 sentin päässä maasta, silloin videolla näkyy että pallo osuu maahan ja yhtä aikaa kuuluu naks. Ennakoida.
Tuohon harkkaan sitten kun lisää myös makupalakipon, on liikkuvia osia, on.
Siinä kaks kanaa kanatarhassa.
 
Osaisinko kouluttaa koiralle nämä pienet helpot temput joita opetin kanalle? Vaikea tietää. Pitäisi löytää nelikuinen pentu, joka olisi asunut koiratarhassa muiden nelikuisten kanssa eikä nähnyt emoaan eikä ihmisiä. Sellaisina kanat tulivat mulle Siitoskanalassa ei juuri ihmiskontaktia saa, saatikka tiedä emostaan mitään.
Niiden elämänalun ensimmäiset viikot huomioon ottaen ne oppivat todella nopeasti ihmiseen, ääniin, pihalle, koiriin ja kaikkeen aivan outoon mitä ne eivät koskaan olleet kokeneet kasvatusbunkkerissaan.

Jos kaikki oli uutta niille ihmisen kanssa oli kaikki uutta kanan kanssa minullekin. Piti miettiä miten saada vain yksi kana tarhan ulkopuolelle koulutettavaksi. Saada se pysymään kanssani ilman että se lähtee karkuun tai nokkii matoja maasta.
Eipä ollut harkattu kanan kanssa kontaktinottamista eikä lähelläpysymistä. Koiran kanssa sitä tehdään paljon ennen kuin harkkoihin eri paikkaan lähdetään.
Mutta kana pysyi luonani. Syystä että se sai palkkaa koko ajan.
Olin suunnitellut ja tehnyt varasuunnitelmaa ja harjoitellut tarvikkeiden kanssa pelaamista. Tarvittiin naksu, palkkakippo, kartio ja pikkupussi missä on lisää ruokaa. Koukulla on kätevä ripustaa verkkoon ylös sekä kartio että tarvikelaatikko. Maassa tai jossakin tasolla ei pysty mitään pitämään kanojen kanssa. Ne ovat uteliaita ja lentävät tasoille.

Kartion kiertäminen
Kympin eka tehtävä kuului ”Kierrä punainen kartio myötäpäivään kaksi kertaa."
Tein koulutussuunnitelman miten sheippaan jutun. Palkise askeleen ottamisesta mihin suuntaan tahansa, oli ensimmäinen kriteeri. Nythän halusin kävelemistä, liikettä.
Kana kylläkin asteli oitis oikeaan suuntaan eli kartiolle, koska joku outo tötterö oli ilmestynyt siihen. Palkkasin liikkeessä ja menosuuntaan.
Tähän vois kirjoittaa Kalevalan verran tekstiä että päästiin kuvan tilanteeseen. Mutta ei kirjoiteta. Nyt Kymppi kiertää kartion kerran. Siihen asti on päästy joten kuten. Aikaa kului kymmenen päivää. Kanakurssilla homma hoituu 15 minuutissa.

Ohjeet onnistumiseen:
Kriteerit, ajoitus, vahvistetiheys, palkan laatu, palkan suunta.
Toiminto sheipataan ja kun neljä viidestä yrityksestä onnistuu, nostetaan kriteeriä.
Jakson jälkeen tauko, jaksoja suunnilleen kymmenen.
Eka tehtävämme on purkissa.

Kosketuskepin opettaminen
Toka tehtävä oli ladata kosketuskeppi. Se tarkoittaa suunnilleen sitä että jos kosketuskeppi olisi pyssy, se sylkisi kanan herkkua suustaan. Kepistä tehdään väline jonka esiin tuominen tarkoittaa samaa kuin palkkaus.
Kiinnitin naksuttimen kepin päähän keltamustan ison pallon. Tykkäsin että siinä valmiina oleva pikkupallo on liian pikku.

Piti palkata ensin kapineen katsomisesta, sillä iso pallo oli pelottava kanalle. Kun huomasin tämän, panin kepin kauemmas. Kun katsoi palkkasin kepin suuntaan. Ei kauan tarvinnut kun kana jo lähti keppiä kohti. Naksautin nyt aina liikkeestä. Keppi ilmeistyi milloin mistäkin suunnasta, vasemmalta tai oikealta tai musta poispäin.
Seuraavana päivänä tämä sujui jo heti kuin tanssi Aira Samulilta. Siirsin keppiä vuoroin vasemmalle, oikealle, ylös mutta ei alas. En halua kanan panevan nokkaansa maahan missään tempussa. Ainakaan toistaiseksi. Palkka aina pään korkeudelta aina kepin uudessa paikassa.
Kolmantena harkkapäivänä Kymppi lähti reippaasti kepille päin, mutta piti 30 sentin välin keppiin. Tämä piti saada vähemmäksi.

Ensimmäinen tehtävä kepillä oli se että ohjasin kanan kepillä tarhaan. Tietenkin tein tässäkin virheen. Toki palkkasin kosketuskepin seuraamisesta, mutta en riittävästi. Kanahan sai jotakin mitä se ei halunnut, se joutui tarhalle pois kivasta koulutuspaikasta.
Minun olisi pitänyt mennä kanan mukana tarhalle ja oleilla niiden kanssa siellä. Kaataa siemenseosta maahan nokittavaksi. Myöhemmin tajusin tämän, sillä seuraavalla kertaa Kymppi ei tahtonut seurata keppiä silloin kun se vei kanatarhalle.
Nyt taas seuraa, koska olen tehnyt tarhalle menoa seuraavasta kymmenminuuttisesta mukavan. Kun kanat ovat nokkineet siemenseoksen, ne tutkivat mua kun istuskelen. Kiskovat kengännauhoja, katselevat naamaan ja yrittävät tottua niitä kohti ojenteleviin käsiini. Jopa syliini lennähdetään.
Toka tehtävämme.

 
Lennä kukkapurkin päälle
21.6. otin kosketuskepin käyttöön tehtävään nimeltä lennä/hyppää kukkapurkin päälle.
Kymppi lensi oitis kun kepin näki. Mutta muuten ei sitten lentänyt, vaan nokki purkkia alhaalta ja päältä, tepasteli siinä ympärillä tai nokki mun saappaita.
Illan koulutusperiodille olin piirrellyt uudet harkat. Niissä pienensin kosketuskepin osuutta. Näytin kosketuskepin roikkuvaa nauhaa eli jotakin oli näkyvillä oikeassa suunnassa, missä aikaisemmin oli kosketuskeppi. Tuli onnistumisia, kana lensi purkin päälle.
Myöhemmin mietin miten saisin siirryttyä tästä siihen että kana lentäisi purkille ilman mitään. On mielenkiintoista tehdä kokeiluja. Hoksasin että laske keppi paljon alemmas, että kana ei suuntaudu vain ylöspäin, vaan oivaltaa purkin. Tämä sai aikaan sen että nyt kana lentää tai kiipeää heti purkin päälle kun sen näkee.
Purkista on tullut mahdollisuus palkkioon. Kun lasken kukkapurkin maahan tarhan ulkopuolella kanojen ollesa tarhassa, Kymppi yrittää purkille verkon läpi.
Kolmas tehtävämme.
 
Koulutukset jatkuvat. Kuvien ottamisen jälkeen päätin että kokeilen tehdä käytösketjun purkin päälle lentämistempusta. Tuo olisi sen ensimmäinen osa. Toinen on se että lentää siitä toisen purkin päälle. Myöhemmin selviää mikä on seuraava vai tuleeko tästä mitään.
Kosketusalusta on opetettu kuvienoton jälkeen. Sitä käytän että saan kanan puntarille tai laatikkoon. Pujottelu olisi mukava tehtävä. Samoin käsissäni olevalle orrelle lennähtäminen. Siihen kun sitten saisi ajan pidentämisen ja häiriöt, kanaa voisi kuljetella sillä pitkin ja poikin.
Isoja suunnitelmia.

Ei kommentteja: