keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Liikkeiden väliajat ja makupalahäivytysVikku kävi tänään eka kertaa Jurvan uudella koirakentällä harkkaamassa. Kokeen jälkeinen harkkatauko on lopetettu parisen viikkoa sitten.
Toissapäivänä kun oli tavoitteellisten harkat ja siellä valmennusryhmän väkeä neuvomassa jos neuvoja kysytään, harjoittelin koiran kanssa palkkion satunnaistamista. Koira kuulkaa on mennyt alokasluokan läpi ja kerran käynyt avoimessakin, enkä ole vähentänyt makupaloja harjoituksista. Alokasluokka meni ihan ok, saatiin jopa tokoruusukekin, mutta avoimessa Vikku oli hoomoilasena. Mitä tämä oikein on, tällaiset harkat, ei yhtään makupalaa, ei leikkimistä. Vähemmästäkin menee koirapolo sekaisin.
Hieno aita, ulkopuolella ollaan.

Siispä tätä harjoitellaan nyt. Vikku osaa suurimman osan avoimen liikkeistä, mutta tällaiset kummat jutut häirittee sitä tavattomasti. Siis ettei yhtään riehuta eikä syödä herkkuja kun kokeessa ollaan. Ja että siinä pyörii ympärillä kaksi tyyppiä hidastamassa tokoamista eli liikkeenohjaaja ja tuomari. Liikkeitten väliajat on myös mikä meiltä on ollut täysin hukassa. Se on toinen juttu mitä nyt harkataan. Sain siihen todella pätevän neuvon ja tänään kentällä oitis aloin opettaa sitä.

Se menee näin: Otan lyhyitä koeliikkeitä, kun liike loppuu ja kuvittelen liikkeenohjaajan sanovan: kiitos, teen erään eleen käsillä ja sanon jeeee, otan pari askelta eteenpäin (myöhemmin enemmän ja ympyrän muodossa) ja retuutuslelu ilmestyy. Tällä tavoin koira saa kivan olotilan, se oppii että pian leikitään. Koska Vikku tykkää tokostakin että se on leikkiä, niin seuraava liike palkkaa sen kokeessa.
Jos kokeessa liikkeitten väliajalla vain oleilen, Vikku poukkoilee mua vasten, leiki leiki, mitä nyt, tehdään jotakin, ai jaa nyt on tauko, käympä sitten hyppimässä tuomaria ja liikkeenohjaajaa vasten.

Tämmönen tokokerta tänään:
Liikkeestä maahan hyvä, nouto hyvä, liikkeestä seiso menikin ihmettelyksi kaksi kertaa, jonka jälkeen otin sen alkeista eli peruuttamalla, jonka jälkeen liike onnas normaalisti, hyppy onnas vaikka otin pidemmältä matkaa tosin perusasento prakasi, seuraamista otin pitkiä pätkiä ja koira oli nyt hyvä, paitsi pysähtyessä unohti ittensä seisomaan. 
Otin liikkeiden alut eli perusasentoon sanalla sivu.  Tämä on ihan uutena, olen kädellä ohjaten sen pyöräyttänyt sivulle. Nyt Vikku joko pyörähti niin tai tuli kiertäen sivulle.

Tähän mennessä ei tullu makupaloja vielä ollenkaan. Joka välissä otin tuon jeeee-jutun, se toimii, koira kävelee mun mukana lähes kuin seuraisi, mutta väljempi sivuttain, intoillen odottaa mitä nyt tapahtuu. 
Ihana riehua hanskan kanssa.


Nyt sitten alkas makkaraa sataa, sillä harkkasin koiran ei-osaamaa liikettä. Tätä on harjoiteltu paljon ennen koetta, ja saatiin siitä ysi. Mutta koira ei oikeasti sitä osaa. (Kyllä, kokeessa voi saada hyvän numeron jostakin vaikka koira ei osaa.)
Se liike oli luoksetulon pysäytys. Eka kerta meni pysähtymättä vaikka Vikku näki että kaivelin makupalapussia. Se tietää että tietty käsimerkki tarkoittaa: iso nakinpala lentää kohti, joten kantsii pysähtyä. Toka kerta oli lähes täydellinen. Kolmas lt pysäys aivan täydellinen. Pysäytysmerkki on tosi pieni terävä, mutta jos siinä kädessä olisi nakinpala, se lentäisi koiralle asti. Mulla on siinä nakinpala, mutta ensin tulee tuo merkki ja vasta sen jälkeen sama kädenliike uudelleen jolloin nakki lentää.
Ja lopuksi otin vielä hyppyä, niin että matkaa esteeseen puolisen metriä eli enemmän kuin mitä
tapaan pitää. Koira ei millää hypänny, ei takaisinkaan. Se oli tiltissä. Vähemmästäkin. Kaikkea uutta kun tehtiin.
Tokoeste on tosi matalaa mallia.


Ei kommentteja: