tiistai 26. helmikuuta 2013

Australian tokoa


Australian toko on aika tavalla toista kuin meillä. Olin kirjeenvaihdossa australialaisen tokoilijan kanssa 2000-luvun alussa. Hänellä oli aikuisia lapsia ja kolme koiraa. Kun hän kävi Suomessa sukulaistensa luona, laittoi Koiramme-lehteen kirjeenvaihto-ilmoituksen ja siitä löysin hänet. Tämä Leila asui silloin 85 kilometrin päässä Melbournesta.

Siellä on esimerkiksi ”mattotyö”. Se tarkoittaa, että 1,5x1,5 metrin kokoinen vaate on maassa.  Siihen laitetaan 4 puista, 4 metallista ja 4 nahkaista esinettä. Yhtä joka lajista ohjaaja on pitänyt hetken kädessään ja koiran täytyy löytää oikea esine.
Siellä on myös ruuan hylkäys, kun erilaisia ruokia tuodaan koiran eteen. Ja singaalityö eli ilman suullisia käskyjä tapahtuva osuus, käytetään pelkästään käsimerkkejä.

Tässä koostetta 2002 kirjeistä. En tiedä ovatko englanninkieliset sanat oikein, kun käsialasta ei ollut helppo saada selvää. Hiukan yksinkertaistin tekstiä, mutta jätin outoja sanamuotoja, kun en ollut varma miten niitä muuttaa, etten ”suomenna” väärin.

Hän kirjoittaa: Minulla oli mahdollisuus Lemin mökkiolon jälkeen tutustua Lappeenrannan koirakouluun veljeni avovaimon Sirkan kanssa. Minun täytyy sanoa, että olen vieläkin vähän ymmällä Suomen opetuksista. Siellä oli muutama joka oli kilpailuasteella, mutta onko tämä kansainvälistä tasoa, en tiedä.

Minulla on kolme aprikoosivillakoiraa, Disney 12 v, Bonnie-tyttö melkein 10 v ja Tasna, joka on näiden kahden tulos.  Tasnan tittelit on CD, CDX, UD ja OC. Korkeammalle ei voi mennä.
Olen kuulunut täkäläiseen koirakouluun 10 vuotta. Mornington Ovediin Shool, joka on noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Meillä on 500 jäsentä, mutta noin 150 osallistuu koulutukseen joka lauantai.
Nyt sitten Australian systeemeihin.  Jos kilpailee, täytyy kuulua Victorian Canine Assve (VCA Victorian kennel liitto) Victoria on pieni valtio, mutta meillä on noin 40 koirakouluja joista noin 30 järjestää kilpailuja. En kaikkiin osallistu pitkän matkan takia.

Pentuluokka kestää kuusi viikkoa, sen jälkeen siirrytään aloittelijat B1, B2, B3, B4. Näillä ei ole muuta eroa kun edistymiskyky – ei ainoastaan koiran, vaan omistaja myös.

 
Tasna aprikoosi villakoira.


Rohkaisuaste (Encouragement): Se on seuraamista, automaattinen istuminen ja maahan ja seiso käskystä. Tuomarin tarkastus, jossa tuomari koskee koiraan, koira ei saa liikahtaa. Yhden tassun liikahdus, heti menettää pisteitä. Jos kaikki tassut muuttaa paikkaa, on koko kilpailu hylkäys. Tämä aste on myös että koira on remmissä. Kun kaikki ovat menneet läpi, kutsutaan koirat ja omistajat ryhmään paikallaolo. Siis rivissä koirat istuvat minuutin, omistajat on noin 20 metrin päässä, palaavat takaisin. Sitten kolme minuuttia maassa samalla lailla. Hylkäys tulee jos koira menee maahan istuma-asennosta tai päinvastoin.

Kun katselin Suomessa ollessani tokoa, huomasin että liikkeelle lähdettiin millä jalalla tahansa. Täällä opetetaan alusta lähtien vasemmalla liikkeelle, näin koira oppii nk. kehonkieltä. Siis seuraa vasenta jalkaa.
Jos koira jätetään paikalle, liikkeelle lähdetään oikealla, se silloin ymmärtää että on jäätävä paikalleen.
Seuraamisessa ei ole sivuaskeleita, kaikki tehdään suoraan, sitten oikeaan käännös, vasempaan käännös, oikeaan ympäri käännös ja vasempaan ympärikäännös.

Sitten noviisiaste CD (Companion Dog) titteli. Tämän jälkeen on pisteet aina 200:sta.
Läpäisyaste on 170 pistettä. Tämä täytyy saada CD:n kolmesta kilpailusta. Työ on remmin kanssa ja ilman remmiä.
Kaikki samat kuin edellisessä, mutta lisänä on seuraamisessa niin kutsuttu kahdeksan, jolloin omistaja kulkee tuomarin ja apulaisen ympäri 8 muodossa. Mitään ei saa puhua, vain sanoa ”seuraa, maahan ja seiso”  (kuulostaa meidän ev-luokan  entiseltä idioottiringiltä).
Lisäksi on luoksekutsunta, jolloin koira jätetään istumaan noin 25 metrin päähän. Tuomarin käskystä ”kutsu” koiran käsketään ja sen täytyy istua omistajan edessä niin kauan, kun saa käskyn ”seuraa”. Jolloin koiran täytyy mennä omistajan ympäritse tai suoraan vasemmalle puolelle istumaan. Jos koira menee suoraan ”seuraa” asentoon ilman käskyä, se on hylkäys ja koko kilpailu on mennyt pilalle, vaikka muut tehtävä olisi tehnyt oikein. (Eli siellä siis pitää aina ensin istua eteen.) Jos luoksetulokutsussa ei tule ensimmäisellä käskyllä, hylkäys heti. Samoin nimen käytön ja kutsunnan välillä täytyy olla tauko, koska nimen mainitseminen ei ole kutsunta vaan huomionkiinnitys.
Istumiset, maahan ym. täytyy olla myös suoria ja omistajan lähellä.

Sitten tulee avoin eli CDX (Campanion Dog excellent). Tähän ei saa siirtyä ennen kuin on saanut CD-tittelin, jonka VCA hyväksyy merkitsemällä sukupaperiin tai jos koira ei ole täysisukuinen eli on sekarotuinen, silti saa kunniakirjan.
Kaiken edellisen lisäksi tulee luoksekutsuntaan maahanmeno kutsunnassa lisäksi. Noutokapulan, siis puisen tai muovisen koiran suuhun mahtuvan lyhyen kepin, jossa on nelikulmaiset päät, nouto. Sitten nouto esteen yli. Koiran on pidettävä suussa niin kauan, kun tuomari antaa käskyn omistajalle, että ”anna”. Sitten maassa oleva este, jolloin koira hyppää SUORAAN yli, omistajan kääntyneenä eteenpäin samalla. Kaikissa tehtävissä on koiran istuttava aina omistajan edessä ennen kuin siirtyy ”seuraa” asentoon.
Nyt paikallaolo on kolme minuuttia  istuen, viisi minuuttia maassa, mutta omistajat piilossa.


Sitten alkaakin vakavat hommat – UD (Utility Dog). Nyt koiran täytyy ”ajatella”, ja tekee tehtäviä yksin omistajan käskystä.

1.       Annan tuomarille noin 15 cm nahkaisen esineen. Saan käskyn ”seuraa”. Tällä välillä tuomari pudottaa esineen rinkialueelle 30m x 45 m. En tiedä mihin se on pudotettu. Tuomari sanoo ”pysähdy, lähetä”. Koiran täytyy löytää esine, joka löytää sen jalanjälkiä haistamalla, tuo sen takaisin.

2.       2 On kaksi hyppyä ringin kummallakin puolella: rimahyppy ja suljettu. 25 metrin päässä on kehikko 1,5x1,5 metriä, jolloin koira lähetetään kehikkoon. Sen täytyy istua kehikon sisällä automaattisesti, tassut ei saa olla ulkopuolella. Tuomari antaa käskyn lähettää jompaankumpaan hyppyyn tulla omistajan luokse. Tämä tehdään kaksi kertaa.

3.       Sitten ”mattotyö”. 1,5x1,5 metrin vaate on maassa. Siihen laitetaan 4 puista, 4 metallista ja 4 nahkaista esinettä. Olen selin. Tuomarilla on kupissa yksi joka lajia näistä esineitä. Laitan hajun käsistäni vuorotellen. Sen täytyy löytää oikea esine haistamalla joka kerran.

Esineet mitä käytetään ”mattotyössä” on kisaajan omat. Pesen ne yleensä saippuavedellä ja huuhtelen etikkavedellä ja ne roikkuu ulkona. Näin ne säilyy koskemattomina. Tuomari koskee niihin vain pihdeillä.

4.       Sitten signaalityö. Nyt ei puhuta mitään. Olen puhunut sanomalla ”seuraa” ja menetin koko kilpailun. Kaikki tehdään kädenmerkillä, jolloin viimeksi tulee, että koira jätetään seisomaan 5 m kädenliikkeellä ”maahan”, ”istumaan”, luoksetulo ja seuraa asento.

5. Sapuskan hylkäys. Koira ei saa koskea ruokaan, kun tuomari tarjoaa koiralle eri ruokaa
a)istuma asennossa,
b)seisoma-asennossa ja
c)maassa.

6.       Viimeiseksi ”paikka” , ryhmäseisonta tuomarin tarkastuksella. Sitten 10 minuuttia maassa, omistajat piilossa. 10 minuuttia on pitkä aika maata paikallaan, kun asteet on yli 30.

UD:tä ei läpäistä helpolla. Olen ollut kilpailuissa joissa ei ole tullut yhtään läpäisyä 30 koirasta.
CD, CDX ja UD, kaikki nämä täytyy läpäistä kolme kertaa, pistemäärä vähintään 170. Kaikkein korkein pistemäärä on 200.

 
Korkein luokka on koulutuksen championi OC (Obedience Champion). Kaikki tehtävät on samat kuin UD:ssa Ja läpäisyjä tarvitsee olla viisi ja yli 185 pistettä, ja kolme kertaa täytyy voittaa rinki.

Vain noin 25 koiraa on saanut OC tittelin jälkeen 2000 koko Vie valtiossa. Tasna on yksi niistä.

 
Tasna


Kilpailut
Kilpailuja on pitkin maata joissa on 120-200 koiraa eri asteissa. Kilpailuissa saattaa olla 8-12 tuomaria, riippuen rinkien koosta. E-avoimeen voi kilpailla 18-20, UD kestää mennä läpi noin 20 minuuttia, siksi osallistujia tavallisesti 12-13.
Yhdessä ringissä voi olla 20 kilpailijaa. Joka ringistä saa palkinnon, sekä II ja III sijat. Palkinnot on pokaaleja ja hienoja nauhoja. Tai muutakin käytännön tavaraa sekä lisäksi koiranruokaa. Myös kaikista kilpailijoista valitaan paras pistemäärä.
Täällä saa 6 kk ikäinen koira alkaa kilpailemaan, mutta en ole kuullut kenenkään olevan vielä valmis tässä vaiheessa.

Läpäisy
Läpäisystä saa todistuksen. Jos on I tila, saa pokaalin, I sija nauhan ja läpäisynauhan. Myös tittelinauhat tulee. Kun on saanut kolme tuomarin läpäisytodistusta, niistä lähetetään jäljennös V.C.A: han, josta sitten tulee kunniakirja. Samalla vaihdetaan sukupaperit, johon tulee maininta tittelistä koiran nimen yhteyteen.  Siis joka kerran kun Tasna on saanut tittelin, on sen virallinen nimi vaihtunut, siksi se on nyt O.C. Leybondis Urpu Tsasana.

Rodut
Kaikkein parhaiten tokossa pärjäävät staffordshirebullterrierit, susikoirat, rottweilerit, shetlannin paimenkoirat, villakoirat, dopermanit tokossa.
Turhaa lähteä beaglen kanssa se on vainukoira. Villakoirat esim. ei ole niin luotettavia kuin stafferhirebullterrierit.

Ei kommentteja: