torstai 17. lokakuuta 2013

Kontaktiharkat kertaus

Puomin kontaktiharkkojen eteneminen.

Vaihe 1


Opetellaan, että koira jättää takajalat jollekin leveälle lankunpalalle ja etujalat tulee maahan. Asennon nimi on on off.
Kun opettelee aluksi jollakin pienellä kohteella, koiralla on suurempi mahdollisuus osua takajaloillaan oikeaan paikkaan kuin jos ottaisi heti puomin alastulon maahan ja sen päässä yrittäisi tehtävää.
Alustana voi olla vaikka neliön muotoinen puualusta, joka on hiukan korkeammalla kuin maa.
Seiso niin että olet "puomin" kohdalla ja olkapääsuunta samaan suuntaan kuin toivot koiran menevän. Odottele koiran omaa toimintaa. Se jossakin vaiheessa kävelee kohteen yli ja vahingossa jollakin kerralla tekee haluamasi asian, jolloin se saa suurinta herkkua palkaksi. Hoksaamista auttaa, mikäli koira on oppinut tarjoamaan toimintoja, joista sitten olet palkannut.
Sinun tarvitsee olla tosi nopea, että koira saa palkan silloin kun se tekee haluamaasi toimintoa etkä herää vasta sitten kun tilanne on jo ohi.
Kun koira riittävän usein osuu kohdalleen ja saa herkkua, se oivaltaa miten saa sinut antamaan tuota herkkua.
On off harjoituksia voi tehdä myös tuvassa. 
Asennosta lähdetään aina vain käskyllä pois. Se voi olla sana okei, menoksi tai muu napakka sana.
 
Näin pienillä kohteilla voi harkata oikeaa asentoa.
 
Vasta myöhemmin otetaan puominpalan pää käyttöön.
Vaihe 2
Kun koira osaa aina korokkeen nähdessään tehdä on off-asennon, voi ottaa puomin osan maanhan. Tai jonkun muun lyhyttä puomia muistuttavan jutun.
Seisotaan puomin kontaktiosan vieressä ja lähetetään koira kiertämään ohjaaja, josta tulee kontaktille. Tästä lähtien harkat ovatkin jo tuttuja ja koira menee ohjaajan ohi ja tekee itsenäisesti oikean asennon. Palkitaan mahdollisimman alas.
Kun koira pysyy tässä asennossa kun ohjaaja hiukan liikkuu ja aina käy palkkaamassa siihen, voidaan tehdä suurempia häiriöitä. Ohjaaja vaihtaa puolta koiran edessä, koiran takana. Ohjaaja juoksee koiran ohi sen ollessa asennossa, sen vasta tullessa asentoon jne. Kun koira pysyy puomilla, vaikka ohjaaja tekisi mitä, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
Koira kiertää ohjaajan ja tekee on off asennon.Puomi on nostettu toisesta päästä hiukka ylemmäs. Yhä kuitenkin koira kiertää ohjaajan, eikä vielä vaadita lähtöä toisesta päästä.

Palkka niin ettei koira ole vinossa ohjaajaa kohti.


 

Vaihe 3
Mukaan otetaan kuonokosketusalusta, joka on harkattu hyväksi muualla. Eli koira osaa alustan nähdessään koskettaa sitä kuonollaan. Ensin sitä on pidetty kädessä ja siitä sitten viety lähemmäs maata kunnes alusta voi olla maassa ja ohjaaja seistä ja koira koskettaa alustaa aina jatkuvasti. Tämä nyt otetaan kontaktiharkkoihin mukaan kun koira osaa tehdä on off asennon.
Taas seisotaan puominosan vieressä ja lähetetään koira kiertämään ohjaaja. Nyt maassa onkin kosketusalusta ja koira tökkää sitä, mistä palkitaan. Alusta on sijoitettu niin, että koira pystyy laittamaan etujalat maahan ja jättämään takajalat puomille.
Myöhemmin otetaan puomin alastulo maahan ja harjoitellaan sillä.
 
Tässä ollaan jo opeteltu edellisten puominpalaharkkojen jälkeen kosketusalustan käyttö.

Ohjaaja on antanut luvan suorittaa puomi ja koira on tökännyt alustaa. Nyt odotellaan palkkaajaa.

Ohjaaja tekee ohijuoksuharjoituksia. Koira pysähtyy oikeaan paikkaan. Tähän vaiheeseen on tehty jo monia kuukausia hommia.Vaihe 4
Kun edellinen vaihe sujuu aina ja vaikeuksitta, voidaan aloittaa rataharjottelu. Lähdetäänkin maassa olevalle puomin alastulolle hypyltä, josta pääsee suoraa puominpalalle. Koiralla on into päästä kosketusalstalle, joten sitä voi pelkästään vain palkata ja palkata. Palkka tulee siis aina, joka ainut kerta, poikkeuksetta. Ihan samalla tavalla kuin työntekijälle tulee palkkapussi joka kerta. Kertaakaan ei sen saa olla tulematta.
Jos tämä vaihe tai joku muu aikaisempi vaihe ei ole sujunut, silloin ollaan edetty liian nopeasti tai koiralle ei ole saatu tavatonta intoa kivaan hommaan ohjaajansa kanssa.
Sitten häivytetään kuonokosketusalusta. Koiran on tarkoitus juosta edelleen puomin päähän odottamaan palkkaa, vaikka sillä ei olekaan kohdealustaa veturina.
Kuvasarjassa harkataan hiukan vinossa olevalta esteeltä lähetyksiä puomille. Verkko puomin alussa auttaa siinä, että koira aloittaa puomin oikeasta paikasta.

Vaihe 5-10 tai miten paljon niitä nyt tuleekaan
Seuraavana voidaa alastulo laittaa puomiin kiinni ja ottaa ensimmäiset koko puomin harkat. Jos siellä tulee välillä vaikeuksia, palataan maapuomi-harkkaan.
Jos koira osaa täydellisesti juosta puomin päähän ohjaajan tekemisistä riippumatta ja jää siihen, ollaan vaiheessa "kyllä se kotona osaa". Kisojen kiihkeä tunnelma on vielä harjoiteltava. Samoin kuin palkkauksen satunnaistaminen.Ei kommentteja: