lauantai 10. lokakuuta 2020

Eka viikko kotona. Oppimista ja huomioita.

 

Paljon on tapahtunut viikon aikana. Paljon muutakin mitä tässä kerrotaan.


Sisäsiisteys

Pissajärjestelyt on meillä on helpot. Saan avata takaoven, joka on maan tasalla. Kiveys ja nurmikko, aidattu pieni alue. Nurmikko haisee jo valmiiksi pissalta, koska Retrokin käy siellä aina tuvassa ollessaan.

Kesä tykkää mennä pissapaikalle kun siellä on puun lehtiä joilla leikkiä. Se päästää kyllä äkkiä pissat ja joskus kaksi kertaa perättäin. Jotenkin ihmeesti se ei kyykähtele mihinkään tuvassa. Tietenkin olen päästänyt sitä jatkuvasti ulos, mutta kuitenkin.

Laitoin isot rahkamatot ennen pennun hakua. Kolmessta syystä: Että koira ei liukastele paljalla lattialla. Ja siksi ettei kylmällä lattialla pohjavillattoman pennun olo ole kotoisa. Ja kun on matot, minulla on kiire päästää se aina pihalle. Yhtäkään vahinkoa ei pidä tuleman. Kun pentu oppii pissapaikan materiaalin, se ettii aina samanlaisen alustan muualtakin. Tottumus on toinen luonto.

Yökarsinassa on sanomalehtipaperi kaukana petistä. Siellä tietenkin menee lehdelle. Tuskin yksikään koira pissaa petilleen tai lähelle sitä.


Yöt

Öiden onnistuminen oli huolenaiheeni ennen pennun tuloa. Pelkäsin haukahtelua ja kitinää. Mutta turha pelko. Yöt ovat menneet loistavasti. Jo eka yö pentuaitauksessa sängyn vieressä oli aivan kuin pentua ei olisi ollutkaan. Kun nostin petille ja itse tulin sänkyyn kans niin nukahti saman tien. Joskus yöllä hyppäsi sängyn laidalle ja laitoin käden siihen, jolla hiukan työnsin sitä alaspäin ja siellä sitten hiukka silitin. Nukahti helposti. Käveli jossakin vaiheessa sanomalehtipapereilla ja pissasi.

Saan kiekata ja käydä vessassa ilman mitään kommentointia tai kävelemään nousemista. Missään vaiheessa yötä en puhu mitään.

Kolmas yö alkoi eri tavoin. Pentupa ei jäänytkään alas kun painoin kädellä petille. Hyppi sängyn laitaan ja mietin että mitäs nyt teen. Otin tyynyn näköesteeksi siihen. Hyppi tyynyyn sitten, mutta pian luovutti, teki kierroksen paperilla ja meni nukkumaan. Loppuyö meni hyvin.

Yö loppuu silloin kun laitan housut jalkaan. Laitan aina vain silloin kun pentu on petillään rauhassa, ettei vain tule sitä käsitystä että hänen liikehdintänsä saa yön loppumaan.


Ruokailu

Hankaluuksia oli varsinkin alussa. Laitoin kaikkea sekaisin: jauheliha, nappulat, piimä, kermaviili, raejuusto ja muna. Ei oikein maistunut. Söi vain vähän.

Sitten tarjosin jokaista erikseen, josta jauheliha, muna ja raejuusto maistui. Nappuloita ei juurikaan halunnut. Sekoitin nappulat ja jauhelihan, niin ei sekään tuonut täysin muutosta.

Huomasin että pentu leikkii kuivalla nappulalla ja söi sen. Hämmästyin että onpa jännä pentu kun järsii ja syö kuivaruokaa. Mietin että ei kai nyt pikkupennulle saa antaa kuivia nappuloita, joten annoin olla liossa vain vähän aikaa. Se maistui kutakuinkin, mutta kokeilin vielä muuta. Pienistin kuivat nappulat kahdeksi palaksi ja nämä menivät nopeasti nälkäiseen suuhun. Se siis saa nyt kuivana ne. Sen jälkeen erikseen vähän munaa, jauhelihaa ja raejuustoa. Ei joka aterialla niistä kaikkea.

Vettä juo aika kivasti.


Rauhoittuminen

Osaa rauhoittua. Ehkä ympäristötekijöillä (minä) on siihen joku vaikutus. Kun menen soffalle katsomaan telkkaa tai lukemaan, pentu tulee jonkun ajan kuluttua petilleen. Tähän se useimmiten rauhoittuu tosi pian satasesta nollaan. Täysriehunnasta nukkumaan.

Lempilelut kun laittaa ylennöksille, sillä myös saa rauhallisempaa toimintaa.

Tuvassa niin. Autossa kun menee kuljetuskoriin, sinne se rauhoittuu myös.


Autoilu

Kun pentu haettiin, se oli mulla sylissä. Niin uteliaana katseli ja kurkki kaikkea ja välillä nukahteli.

Lisää reissua olikin heti seuraavana päivänä. Neljän kilometrin päähän keskustaan asioille ajettiin. Tämä meni vähän mukkelis makkelis, mutta ei jäänyt traumoja. Edes itselleni. Kävin matkahuollossa ja Kesä pääsi kantolaukusta valloilleen ja seikkaili penkillä, kun palasin autoon. Sen jälkeen eri päivänä on ollut ajamista, mutta muovinen iso kuljetuskori suojana.


Turvallisuus

Kaikkiin asioihin tutustumiset olen tehnyt erityisen varovaisesti, ettei kertaakaan tule tässä iässä säikähdyksiä. Ja tutustumiset aina kun pentu on pirteimmillään.

En katoa näköpiiristä niin ettei se huomaa.


Paikat

Kotona suurin osa huoneista on katsottu. Niitä ei, joihin pentu ei pääse. Autokorjaamohallissa käytiin eräänä aamuna varhain ennen kuin siellä oli asiakkaita. Pidin sylissä, sillä talutinta ei vielä ole opetettu ja muutenkin hyvä pitää sylissä, koska on se niin erilainen paikka. Lattialla voi olla pahoja aineita.

Nurmikolla oltiin heti toka päivänä, jossa Kesä tykkäsi heti alusta lähtien. Sai ajaa takaa vaahteranlehtiä. Joka päivä kun ei ole satanut, se on siellä touhannut. Opeteltiin menemään ramppia ylös ylänurmikolle. Ja pentu itse opetteli menemään ylänurmikolta alas mukkelismakkelis-tekniikalla.


Sanat

Nimi oli eka sana jonka opetin. Sen tein samalla tyylillä kuin luoksetulo-opetus tavataan tehdä. Kun pennulla ei ollut mitään erityistä meneillään ja oli kääntymässä minuun päin, sanoin Kesä. Kun lähti kohti, lelu lensi taakseni. Tämä toimi tänään jo vieraidenkin aikana kun kutsuin sen pihalle.


Äänet

Pennusta lähtee tavattoman vähän ääntä. Vielä, veikkaan. Kitinää joskus kun ei pääse perään. Haukkumista tuli kun tapasi Retron. Ärinää joskus kun kiskoo jotakin.

Ympäristöstä kuuluvat. Joskus jotkut äänet saavat hännän laskemaan. Ei tarvi olla iso ääni, vaan jotakin muuta mitä en ole saanut selville. Varsinkin väsyneenä häntä laskee pienestäkin kuuhoilusta.

Ulkona viereisestä metallikoneistamosta kuuluu tämän tästä isoja ääniä kun metallia lastataan. Tämä ei tuota vaikeuksia. Eikä tuulettimet, pesukoneet, telkkari, ompelukone, tiskikone ym. Imuria ei harkata, sen ääni on kuin hornetilla ilmaan nousussa. Pentu on kantokopassa eri huoneessa kun imuroidaan.

Olen vienyt mölytoosaa (anteeksi, älylaitetta) eri huoneisiin, että joka huoneessa voi kuulua ihmisen ja musiikin ääntä.

Lainasin kirjastosta CD:n jossa ukonilmaa ja ukkosta. Se on nimeltään: hui kauhistus! = sounds scary! Vielä ei ole ehditty kuunnella sitä. Mahdollisimman pienellä äänellä aloitetaan.

Äänistä yksi on yli muiden: naksuttimen ääni. Ollaan ehdollistettu sitä. Naks tarkoittaa, että nyt tulee herkku. Olen ottanut kerrallaan kolme jaksoa, joissa jokaisessa neljä toistoa. Näin vähän syystä, että koira on pieni ja makupaloja ei pidä saada liikaa. Kolmena päivänä on tehty tätä. Pian alan käyttää sitä koulutuksessa.


Koirat

Retron kanssa tutustuttiin tuvassa. Retro ei ole mitenkään taitava toisten koirien kanssa, koska siihen se ei ole saanut meillä oppia. Se murahtaa, irtivstää ja sanoo hau. Pentu hyppeli sen naaman edessä ja haukkui, joka tietenkään ei asiaa auttanut.

Ulkona meni paremmin, mutta haastetta vielä on. Ne saavat tavata toisiaan jatkuvasti kun Kesä käy pissapaikalla. Reto on aidatulla isolla alueella, johon kuuluu myös terassi. Nämä tapaamiset menee hyvin.

Tyttären perhoskoiran kanssa kaikki sujui hyvin. Vaikka Kesä hyppeli sivuttaishyppyä tämänkin naaman edessä, toinen vain oli ja katsoi. Sitten pentukin rauhaantui.


Ihmiset

Meillä on käynyt nyt neljä ihmistä eri kerralla ja tänään äiti ja pian kymmenvuotias lapsi. Kesä on kuin isänsä: Tykkää yli kaiken ihmisistä, oli ne miehiä tai naisia. Aivan innoissaan on ollut jokaisesta vieraasta.


Leikki

Leluja on vaihdettu tämän tästä, sillä niitä piisaa varastossa. Kesä tykkää monenlaisista leluista: muovisista, kankaisista, isoista, pienistä. Pallot taitaa olla parasta, koska ne menee karkuun.

Katson, että koira saa leikkiä yksin enemmän kuin minun kanssa, että minun ei tarvitse olla leikittäjänä. Tosin leikeistä (ja koiran äärestä) oli aluksi vaikea pysyä poissa, kun se on niin söpö. Pari päivää se onnistui hyvin, koska minulle tuli kiertohuimaus eikä pystynyt melkein kuin maata. Nukuttiin yö ja päivät olkkarissa, minä sohvalla ja pentu tutussa petissään siinä vieressä.


Vesileikit pesuhuoneessa on valmentamista koirauimalaa varten. Ensin vain kastelin pesuhuonematon lämpimällä vedellä ja sen päällä sitten palloilua. Toka kerralla laitoin vettä pesuvatiin ja pentu otti sieltä palloa. Kolmannella kerralla sai olla mukana kun pesin hiukseni pää alaspäin ja valutin niistä vettä ihmeteltäväksi. Samppoovaiheessa pentu vietiin pois.


Kumpikin on tutustunut toisensa tapoihin. Ja minä olen ihan myyty pennulle. Niin hauska vipeltäjä.Ei kommentteja: