lauantai 26. tammikuuta 2013

Osaamista yleistämässäTänään yleistettiin osaamisia. Retrohan ei ole temppuillut muualla kuin ihan kotona tuvassa. Paitsi luoksetuloa ja kontaktia ollaan tehty monessa paikassa.
Yleistäminen tarkoittaa sitä, että koira osaa tehtäviä muuallakin kuin kotona. Mentiin hallille.
Hallilla oltiin nyt kahdestaan toista kertaa. Kahdeksan päivää sitten oltiin eka kertaa niin, ettei hallilla ollut muita koiria tai ihmisiä. Pentu nuuski paikkoja ja välillä sai railakkaan hepulijuoksukohtauksen. Ero silloiseen oli selvä: Retro muisti yhtäkkiä: Minähän olen shetlanninlammaskoira. Menen mamman luo, josko hän olisi jo keksinyt mitä me tehdään yhdessä. Eli se haki kontaktia, mitä ei tapahtunut silloin vielä. Tämä tuli mullen yllätyksenä.
Tämä koira on nyt kyseessä. Tässä kotona.
Päivän ohjelmassa oli tynnyrinkierto (outo tynnyri), putki (tuttu jonka toin kotoa), tokohyppy (outo hyppyeste), pallon tökkäys (oma iso pallo), peruuttaminen, seuraamista. Suurimmassa osassa en käyttänyt vielä mitään sanaa.

Peruuttamista olen ottanut eka kertaa toissapäivänä. Se tapahtuu niin, että oikea käsi koiran etujalkojen väliin, naks ja vasemmasta palkka. Aluksi muutama kerta palkka tuli oikeasta eli kädestä joka meni jalkojen väliin. Käveli hyvin taaksepäin. Vielä ei peruuta käden lähestymisestä.

Pallon tökkääminen oli tosi railakasta. Kuono palloon, joka oli kädessäni. Myöhemmin se oli maassa ja lierui pitkästi tökkäyksen voimasta.

Menin tokoesteen viereen ja odottelin toimintaa. Kun heti ei tapahtunut mitään, laitoin käden alas toiselle puolelle. Se on merkki että kädessä on hyväskää. Se auttoi ja pentu hyppäsi. Sitten se jo lähtikin aina uudelleen hyppyyn kun sai makupalan nieltyä. Asetuin metrin päähän sivusuunnassa esteestä. Sana hyppy kun pentu oli ilmassa.

Tynnyrinkierrossa samaten houkuttelin koiran ensimmäiseen kiertoon. Sitten se alkoi tehdä kiertoja itsekseen. Etenin parin metrin päähän ja pentu kävi kiertämässä kohteen. Tässä käytin sanaa kohdassa jossa olisin naksauttanut.

Seuraamista kokeilin, toka kerta oli tämä. Viime kerralla mietin, että otan kosketuskepin tähän. Tämä kerta vahvisti asian. On helpompi kuljettaa matalalla olevaa koiraa kepin nenäs kuin kumartua niin alas että saa käden sen kuonon tasalle.

Uutena kokeilin tunnelia. Se on temppu, jossa istun lattialla jalat suorina, kun koukistan jalat, koira syöksyy tunnelin alta. Tein tätä houkuttelulla. Temppuun tulee myöhemmin jatkoa.
Näissä kuvissa Retro on Noppiksessa kylällä.

Paavo sai pallon.

Sulo sanoo hauhauhau.


Ei kommentteja: