perjantai 20. marraskuuta 2015

Seitsemäs

Miten opettaa koira irtoamaan?
Tekemään asioita kaukana?

Oma-aloitteisuus
Irtoamista tarvitaan varsinkin agilityssä mutta myös tokossa. Agilityssä koira menee edellä, jää tekemään tehtävän vaikka ohjaaja on menossa jo eri suuntaan jolloin ohjaaja pääsee edelle.  Tokossa koira lähetetään kymmenien metrien päähän milloin ruutuun makaamaan milloin merkkiä kiertämään. Luoksetulossa koiran täytyy tehdä kaukana pysähdyksiä. Myös liikkeestä seisomaan, istumaan, maahan jäänti ovat asioita joissa koira jää tekemään tehtävää ohjaajasta kauempana. Rallyssä irtoamista edustaa vain lyhyt merkille lähettäminen ja liikkeestä istumaan jääminen.
Kaikki nämä opetetaan ensin lähellä. Merkki, ruutu, hyppyeste on puolen metrin päässä. Kaikki minne lähteä, on lähellä ja koira opetetaan ensin irtoamaan se puolen metrin matka. Opetus voi tapahtua esimerkiksi käyttäen kosketusalustaa tai koiran oma-aloitteisuutta. Oma-aloitteisuudella koira saadaan irtoamaan ohjaajastaan. Sen ei tarvitse pelätä että sitä rangaistaan tai kutsutaan pois esteeltä. Irtoamista saadaan kun koiraa ei vaadita joka välissä istumaan ja olemaan passiivinen. Irtoaminen on aktiivisuutta.

Kun koira osaa tehtävän puolen metrin päästä, lisätään etäisyyttä. Siis nostetaan kriteeriä. Vaikka vain 20 senttiä kerrallaan. Pidetään samaa kriteeriä kunnes neljä viidestä toistosta onnistuu. Sitten taas lisätään matkaa.
Agilityn irtoaminen samalla tavalla. Koira lähtee esteelle ensin lähempänä ollen, sitten kauempaa. Kun koiraa ei koskaan kielletä lähtemästä esteelle, vaan palkitaan siitä, sehän suorittaa niitä mielellään. Saadaan estehakuisuutta. Koira haluaa mennä kaikki esteet mitä edessäpäin on. Yksi hyppy ja kun ohjaaja liikkuu tulee hyppyjä lisää ja saa palkita useamman jälkeen. Opetetaan että fokus on edessä päin eli kun koira katsoo eteenpäin, silloin palkka lentää. Pallotykki on tässä loistava apuväline että palkkaus saadaan oikeaan suuntaan.
Paljon helpompi on saada koira joka ei irtoa. Se saadaan opetettua niin, että ohjaaja määrää koska  saa mennä. Tokossa tietenkin koira saa suorittaa vain saatuaan luvan, mutta tehtävä opetetaan ensin oma-aloitteisuuden kautta.  Aina kun koiralle kerrotaan että et saa mennä juuri sitä estettä, opetetaan anti-irtoamista. Myös ”lähdössä” istuttaminen passivoi koiraa. Harjoituksissahan on älyttömän monta lähtöä. Mennään kolmen esteen sarjoja ja istutetaan koira aina kun homma alkaa. Se tylsistyttää koiraa ja saa sen hitaaksi, vastentahtoiseksi, ei-irtoavaksi.

Ihan lainkuuliainen kansalainen, joka ei saa tehdä päätöksiä. Hyvä työntekijä, hyvä koululainen. On hiljaa ja vastaa vain kun kysytään.
Juttusarjaan luvassa vielä yhdeksäs juttu.

Ei kommentteja: