maanantai 2. marraskuuta 2015

Toinen

Miten korjata koiran väärin oppimat asiat?

Kun alkaa kouluttaa oppimispsykologian mukaan, täytyy aloittaa alusta ne tehtävät jotka koira suorittaa väärin (joko aina tai silloin tällöin). Esimerkiksi kun koira jää vinoon, koulutetaan koko tehtävä uudelleen uuden opin ohjein. Jos koira ei tee joka kerta kun ohjaaja pyytää, koulutetaan tehtävä uudelleen. Samoin jos koira ei tee mikäli se ei saa jatkuvasti makkaraa. Tai jos koira tekee usein eri tehtävän kuin mitä pyydettiin. Esimerkiksi menee maahan, vaikka pyydetään istumista. Opetetaan tehtävä siis kuin se olisi uusi.
Jos oppimispsykologia on aivan vieras asia, kannattaa sitä ensin opetella aivan uudella tempulla ennen kuin alkaa korjata vanhoja.

Väärin opittuja tapoja on muitakin kuin tehtäväkohtaisia. Kiinnostus toisiin koiriin kentällä on yksi väärin opittu asia.
Mikäli koiralle on opetettu, että aina kun mennään kentälle, alkaa tosi hauskat jutut, koira tietenkin odottaa niitä. Kun opettaa että ne hauskat jutut tapahtuu ohjaajan kanssa, silloin koira on kiinnostunut ohjaajasta, vaikka ympäristössä on koiriakin. Mitään syytä ei ole katsella muita kun saa leikkiä (=tehdä tehtäviä) mahtavan hauskuuttajan, omistajansa, kanssa. ”Aina mamma alkaa tosi hauskaksi näissä paikoissa joissa on paljon koiran hajuja. Alkaa se kunhan olemme ensin kiertäneet pienen lenkin, että merkkailen, haistelen ja katselen ympäristöäni. Äsh, se panikin mut takasin autoon lenkin jälkeen. Ei vielä alkanutkaan hauskuus vaikka hajulenkiltä tultiin. No, odottelen. Pitäähän sen ensin järjestellä leikkipaikka kuntoon.”
Kun koira otetaan autosta uudelleen, aletaan viiden minuutin koulutustuokio. On hankittu välineet jos niitä tarvitaan. Ja makupalat odottaa taskuissa, lelu löytyy myös varusteista. Ja on tarkka suunnitelma miten tempun opettamisessa edetään.
Hauskanpito ei tarkoita säännötöntä riekkumista, vaan opettamista niin että koira nauttii opetuksesta melkoisesti. Semmoisesta opettamisesta se oppimispsykologia kertoo. Sieltä löytyy myös ohjeet miten koira saadaan opetettua olemaan välittämättä ympäristön koirista ja muista häiriöistä ja tekemään tehtäviä ihan oudoissakin paikoissa. Hakusanat yleistäminen ja häiriönsieto tai häiriöihin siedättäminen.


Väärin opittuja tapoja on muuallakin kuin harrastuksissa. Kotona ja lenkillä koira voi käyttäytyä ongelmaisesti. Siedättäminen ja vastaehdollistaminen ovat yksiä keinoja opettaa pois ongelmakäytöksestä.

Ei kommentteja: