tiistai 10. marraskuuta 2015

Viides

Mikäli koiraa on koulutettu vain kotona tai tietyllä kentällä, se osaa tehdä vain niissä paikoissa. Se ei osaa pitää kontaktia eikä tehdä tehtäviä uudessa paikassa. Uusi paikka on suuri häiriö, joka pitää opettaa. Onhan koira oppinut että tehtävään seuraaminen/maahanmeno jne kuuluu meidän piha. Ympäristöstä on tullut osa tehtävää.
Kun ajoin kortin Vaasassa ja ajoin autoa vain siellä ja maaseudulla, homma sujui helposti. Olin tottunut näiden paikkojen liikenteeseen. Tampereelle mennessäni hommaan piti keksittyä tosissaan. Mutta tottuihan vilkkaampaan ja nopeampaan liikenteeseen, mainosvalojen välkkeeseen ja tielle oudosti sinkoileviin ihmisiin (Eivät siellä tienneet että seepraraidat ei ole tae henkiinjäämiselle. Eivät tienneet että jalankulkija jää toiseksi, mikäli kumpikin haluaa raidoille yhtä aikaa.) Totuin ajamiseen kunhan en aivan ensiksi puuronsilmään mennyt vaan ajelin hiukka sivummalla.
Sitä luulisi että koira osaa tehtävän paikassa kuin paikassa kun se kerta sen osaa. Niin luulisi että ihminenkin osaisi yksinkertaisen tehtävän vaikka missä. Mutta ei oikein tahdo onnistua lankulla kävely samaan malliin lankun ollessa maassa tai nostettuna kerrostalojen katolta katolle.
Kun mennään harjoittelemaan tekemistä uudessa paikassa, lasketaan vaatimustasoa kunnes koira osaa kuin kotona.

Mikäli koira ei ole tehnyt muiden koirien läsnä ollessa, silloin sen on vaikea keskittyä harjoittelemiseen. Se on oppinut että tehtävän tekemiseen liittyy rauhallinen ympäristö.  Ei juokse ihmiset, ei ole koirat päästelleet hajumerkkejä, ei kuulu haukuntaa.
Sama juttu ihmisellä. Ei onnistu yksinkertainen tehtävä ihmiselle. Vaikka on aivan helppo nakata vaatteensa veke kun menee tiettyyn huoneeseen, pesuhuoneeseen, sama ei onnistu koulun voimistelusalissa. Ja on aivan helppo puhua pitkät plurinat kirkonkylässä kaverille, mutta asian muuttaa vaikeaksi tai mahdottomaksi se että tarvitsee nousta puhujapönttöön kun ympärillä on joukko ihmisiä. Hommaa on todella harjoiteltava että sellaisen saa onnistumaan.
Koiralle täytyy opettaa, että häiriöt kuuluvat tehtävään. Vaatimustasoa lasketaan kun häiriötekijä on läsnä ja palkkaa tulee niin tiheään että koiralla ei ole halua vilkuilla muualle. Kun koira onnistuu tehtävässä tässä tilanteessa, se oppii. Jos se epäonnistuu, vaatimukset ovat liian korkeat eikä se opi. Häriöitä täytyy viedä aluksi kauemmas.

Asiasta löytyy neuvoa netistä sanoilla yleistäminen ja häiriönsieto.

Ei kommentteja: