tiistai 16. heinäkuuta 2013

Ei karkaile kentällä



Tein tyhmän otsikon ihan tieten tahtoen. Oikea pitäisi olla: Lähelläpysyminen. Tahdon sanoa pari sanaa siitä, miten koira opetetaan pysymään lähellä, kontaktissa ohjaajaansa. 
Otsikko on tyhmä, sillä on niin paljon vaikeampaa opettaa mitä EI SAA tehdä (=ei karkaile).

Mikä koiraa liikuttaa?
Mikä on motiivi miksi koirasi killittää sinua? Palkkahan se on. Koira tykkää olla siellä missä sillä on kivaa. Jos kentällä on muita hauskoja juttuja koira lähtee sinne. Siksi kotona on syytä opettaa, että sinulta tulee niin ihania juttuja, että sinua kantsii tarkkailla.
Koira ei pysy ääressä siksi että se tykkäisi naamastasi. Ei se pysyisi siinä jos pakottaisit. Ja koska onneksi nykyaikana kentällä ei hyväksytä koiran pieksemistä, niin et voi edes pakottaa sitä. 
Ensimmäinen asia mitä opetan pennulle tai uudelle koiralle, on se että oon mahtava tyyppi. Eikä leikki jää siihen, vaan kestää vaikka koira olisi taitava eri lajeissa. Leikkiä kannattaa ihan leikkimisen vuoksi.

Kun näet koiria jotka killittävät kaiken aikaa ohjaajiaan, tiedät että nuo tyypit on tehnyt asian eteen paljon töitä. Koirat ovat saaneet nakkia, leikkiä, rapsutuksia, toimintaa. Ei ne muuten vahtaisi.

Mieti kymmenen tapaa millä koiraa voi palkita, että se tykkäisi olla lähelläsi. Nämä ovat syitä miksi koira pysyy luonasi mieluummin kuin lähtee etsimään kiinnostavampaa tekemistä. Kun koira oppii jutut helpoissa paikoissa eli missä ei niin paljon ole muuta mielenkiintoista ympärillä, sen on helpompi sitten opetella sama asia koirakentän ihanien hajujen ja tapahtumien keskellä.
Kun teen ensin niin ja näin, saan tuosta hanskasta kiinni, intoilee Vikku.


Tykkääkö koirasi:
lentävästä pallosta
lelu suussa juoksemisesta
tavoitella nahkahansikasta, jota viedään narussa nykivin liikkein
makkaranpalan yrittämisestä aktivointihärpäkkeestä
maksanpaloista sukan sisällä, jota viedään edellä
juoksemisesta sinne tänne
siitä että hiivit ja pyrähtelet pakoon
kun hiivit koiraa kohti
kun rapisutat tai vingutat jotakin selän takana (jonka se sitten saa)
kinkunsyömisestä
shebapurkin sisällöstä

Jos se tykkää, ne ovat käyttökelpoisia tapoja saada koira kiinnostumaan sinun tarkkailemisesta.
Palloa ei pidä nakata korkealle. Koiran saaliit menevät lähellä maanpintaa. Eikä kauas, sillä juokseminen ei aina ole päätarkoitus, vaan saaliin nappaaminen.


Usein ihminen tulee innokkaaksi koiraa kohtaan kun sen mielenkiinto on muualla. Silloin kun koira on vierellä, se ei saa mitään huomiota. Onko mielekästä opettaa koiralle, että sen paras tapa saada huomiosi on lähteä karkuun?

Ei varmastikaan, sillä tietty käytös vahvistuu kun käyttäytymisellä on mukavia seurauksia. Karkuunlähtemisestä ei pidä palkita.



Makupala on ihan ok, mutta Vikku tykkää usein enemmän leikistä.

Opeta koirallesi että ohjaajan käden seuraamisesta tulee palkkaa, silmiin katsominen kannattaa. Näin tehdään itsestä mielenkiintoinen.
Opeta että sen kannattaa katsoa tai lähestyä sinua, ilman että sinun pitää ensin houkutella se tähän puhumisella, hyppimisellä, poispäin juoksemisella tai makupaloilla.
Koiralle joka ei meinaa leikkiä, voi sukkaan laittaa herkkua, jonka se saa kun on kiinnostunut lelusta.





Ei kommentteja: