maanantai 15. heinäkuuta 2013

Retron kanssa muutaman päivän aksat11.7.
Kentällä harkkaamassa. Mä harkkaan aina yksin olin sitten koirakerhon kentällä tai omalla nurmikolla. No joo, usein kyllä koirakin on mukana. Tarkoitin kylläkin että muita ihmisiä tai koirakoita ei ole. On niin paljon helpompi keskittyä omiin pikku harkkoihinsa ja koiraansa kun ei ole sosiaalisessa tilanteessa.
Aina ei kyllä ole koirakaan mukana, sillä teen tietenkin uuden kuvion kuivaharjoittelua, että sitä ei tarvitse sitten niin kovaa miettiä kun koira tulee tekemään omia ratkaisujaan.

Niistoa otin. Tähän Retro tulee hyvin, koska se vedetään hyppyriman yli. Rimat vetää Retroa kuin suklaa holistia. Niistossa mä seison esteen toisella puolella siivekkeen kohdalla  ja käsi on hyppyriman päällä. Varpaat osoittaa sinne päin minne tästä sännätään, kunhan koira on niistäytynyt riman tälle puolen.
Koira voi tulla joko suoraan estettä kohti tai vaikka siivekkeen päädystä. Se näkee nyrkin riman päällä ja menee sinne, jolloin käsi vetää nenästä tiukkaan siivekettä nuollen, josta matka jatkuu.

Päällejuoksua harkattiin. Siitä vain sekä istumisesta siivekkeen päädyssä. Eka kerralla panin apusiivekkeen, ettei koira vain juokse rimakohdan ohi kääntymättä riman yli. Se oli tarpeetonta, Retro on keväällä tehnyt näitä harkkoja, se muisti.
En meinaa ehtiä koiran alta pois, mutta kun mun pitää antaa sille vastakkaisella kädellä herkkua. Pitääköhän mennä hiukka edemmäs siivekkeeltä? Tarttee kattoa dvd:ltä. Mutta kun ne siä palkkaa aina lelulla ja lelu joka on narussa, on helppo pudottaa maahan, ja lelu jatkaa matkaansa joten koirakin jatkaa. Jos pudottaisin makupalan, koira pysähtyisi, palkkautuisi pysähtymisestä.

Harkattiin myös poispäinkäännöstä ja sylikäännöstä, mutta niistä joskus toiste, kun saan kuvaa aiheesta.


13.7.
Tein pakkovalssin merkkausta. Sitä varten, että voin itse lähteä paikalta pois heti kun koira näkee merkkauksen. Sen on tarkoitus oppia että palkka on siellä merkkauskohdassa, vaikka mun käteni ja jalkani etenee jo ties missä. Saan sitten joskus etumatkaa sijoittuakseni seuraavaan ohjauspisteeseen.

Putkella takanaleikkausta. Ensin putken tulosuu oli oikealle, joten minä olin lähtiessämme niin että myös koira oli mun oikealla puolella. Leikkasin sen takana putken tulosuun puolelle. Riittävän ajoissa, että koira näki mun hommat, mutta silti meni putkeen. Kuvassa näyttää että kädessä on pallo. Edessäkin on pallo, mutta sitä ei lasketa.


Pöydälle lähetyksiä kolmesta metristä + siellä palkkaamista. Palkka, menin pari metriä etäälle, palasin palkkaamaan jne. Sitten istuin itsekin pöydälle ja huilattiin. Sanat saat mennä, ja koiran oli lähdettävä pöydältä.

Pituudelle lähetystä pari kertaa, makupalakuppi veturina.


14.7.
Oli viimeinen kerta pentuagilitykurssia. Puolentoista viikon päästä jatkamme siitä kurssilla jossa on aikuisia koiria. Nämä ovat harkanneet sillä kurssilla toukokuusta lähtien.

15.7.
Monta juttua haluan saada opetetuksi näissä yhdeksässä päivässä, että uudella kurssilla on sitten helpompaa jatkaa. Esimerkiksi keppikujalle tullaan hypyltä tai putkelta. Se tänään onnistui aivan ilman kommerverkkeja.
Mulla keppikuja on jo niin ahdas että koiran turkki ottaa keppeihin.

Tässä kuja on vielä niin leveä että norsukin menis siitä.


Yksi harkka on puominpalajuttua, jonka onnistumisesta kerron sitten viikon kuluttua. Toinen on makupalakiposta luopuminen, että pystyn laittamaan herkun siihen ja koira jättää sen rauhaan kunnes saa luvan lähteä esteiden kautta herkuttelemaan.

Otan myös harkkaa, missä Retro pujottaa väljän pannan päähänsä. Näin saan taluttimeen laittamisen miellyttäväksi puuhaksi. Retro ei yhtään tykkää kun otan sitä pannasta kiinni ja nyherrän talutinta siihen. Taluttimessa olo on ihan ok, mutta sen laittaminen on ikävää hommaa. Kun tästä tehdään temppu, jonka koira itse oivaltaa tehdä, siitä tulee ihana juttu kuten muistakin tempuista.
Otin pannan esiin ja koira tietty kattomaan mitäs tuolla tehdään, naks ja nami. Nami tarjoiltiin pannan sisältä. Ensin niin että koiran kuono oli pannan aukosta, sitten siten että koko pää oli pannassa. Helppo nakki opettaa, koska tuossa ei tarvitse olla kovin tarkka kun panee naks.

Uutena harkkasin myös valssia, jota en oo sitä juurikaan Vikun kanssa tehnyt kisoissa, joten piti ittelle opettaa ensin askelkuviot. Retro osas tietty oitis, sillä nää jutut on kehon kieltä, jota koira on oppinut lukemaan. Eikä muita esteitä ollut valittavana kuin nämä ne mitkä suoritettiin.Hyvin se itsenäisesti lähestyi hyppyä joka oli edessä, vaikka mä jäin taaemmas ja aloin tehdä valssikuviota, jonne se sitten tuli kun oli hypännyt.
Aikaisemmin oon jo valssia harkannut ilman esteitä: Suurella kaarella mennään käsi vartalon lähellä ja koira tietty kädessä olevan makupalan mukana, sitte otan kauimmaisella jalalla askeleen taaksepäin kääntyneenä koiraan ja askel uuteen suuntaan koiranpuolisella jalalla ja palkkaan uudella kädellä jalan ääreen.

Alla olevassa valssikuvassa mennään putken suulla oleva este, jota ennen teen valssauksen ja suoritetaan etummainen hyppyeste. Eli putkea ei suoriteta. Koira on vasemmalla, minä oikealla ja tuohon suuntaan. Valssin jälkeen suunta on muuttunut ja minä olen kauempana, koira hyppää kumossa olevan kavan.

Tuo putkensuu ei ollut näkyvissä tietenkään, kun vasta opetellaan, vaan se oli peitossa. Otin sen kuvaan esiin, syystä että tajuaa hyvin miksi tuossa pitää koiralle kertoa ajoissa että suunta vaihtuu. Putki imee koiraa kuin musta aukko.
 
Entisaikojen kavat saavat toimittaa hyppyesteen virkaa. Koska niissä on liian korkea rima, panin ne kyljelleen. Kavaleteissa siis oli hyppyrima kiinteänä.

Otin tänään myös jaakotusta. Itte pitää vain muistaa mihin päin mun pitääkään kääntyä.
 

Ei kommentteja: