perjantai 12. heinäkuuta 2013

Väellä harkattiinTein isolle väelle pieniä tekniikkatreenejä. Kuvasin harkkapaikat, että jää paremmin mieleen kun näkee vielä jälistäpäinkin illan jutut.Poispäin ja takaakierto
Kahden hyppyesteen avulla otettiin poispäinkäännöstä ja takakiertoa.
Kahdellakin estellä pystyy tekemään todella monenlaista harjoitusta.


Twistiksi meni
Pakkovalssia ja twistiä tehtiin uun muotoisen putken avittamana. Ensin putkeen, sitten hyppyesteen eteen tekemään twistiä: ohjaaja lähettää koiran takaakiertoon, peruuttaa koiran edellä ehtiäkseen ohjaamaan seuraavalle hypylle.
Sama paikka voitiin mennä irtoavien koirien kanssa myös pakkovalssilla: ohjaaja kiirehtää nyt esteen taakse (twistissä ollaan esteen edessä), tarkemmin sanottuna siivekkeen taakse. Koiranpuolinen käsi ja jalka edempänä kohti siivekkeen päätyä. Käsi merkkaa koiralle paikan että tuuppas tänne, täällä on herkkua jaossa.
Siitä matka jatkuu kun ohjaaja ottaa askeleen taaksepäin ja kääntyy riman suuntaan, heittää koiran sen yli ja lähtee koirasta poispäin seuraavalle hypylle.

Hypyn jälkeen putkeen. Putkesta takaakiertona este pakkovalssina ja siitä etummaiselle hypylle. Tai putkesta takaakierron jälkeen twistillä.


Helppoa rataa
Tähän aioin kaksi eripuolen aloitusta, mutta hylkäsin toisen aloituksen liian vaikeana. Kuvaa ei tullut otetuksi. Tässä mentiin pieni radanpätkä, niin että sai ohjata koko ajan samalta puolelta. Putki oli suorana, joten vauhtia sai kehitellä.
Puomiharkat
Puominpalaharkkaa eli on off harjoitusta. Opeteltiin että koira jättää takajalat lankulle ja panee etujalat maahan. Ehkä tuntui hullulta ottaa puominpalaa sivusuunnassa, mutta silloin koiralla on suurempi mahdollisuus osua takajaloillaan oikeaan paikkaan.
Tässä harkkausalustana voi olla ihan vaikka neliön muotoinen suurehko puualusta, joka on tiiliskivien varassa eli hiukka korkeammalla kuin maa. 

Kun koira oppii näissä harjoituksissa todella hyvin pysähtymään noin ja odottamaan palkkaansa, tästä jatketaan oikean puomin alastulon kanssa. Tästä vaiheesta olen kertonut Retron harkoissa hiukka aikaisemmissa teksteissäni.

Ei vaiskaan vielä. Pysytään helpossa harjoituspaikassa siihen asti, että ohjaaja saa tehdä häiriöitä koiran pysyessä paikoillaan: kävellä eteenpäin, sivuun päin, kiertää koiran taitse ja muuta tällaista ja koira senkun odottaa että palkkaa sataa kun se seisoo näin. Vasta tietyn sanan kuultuaan se lähtee.
Tuollainen taito on elintärkeä kisojen kovassa menossa. Tietenkään koiraa ei kisoissa seisoteta paikallaan noin, vaan jatketaan lähes lennosta. Kun koira on varma paikallapysyjä, homma on huomattavasti helpompaa kisatunnelmissa. 
Tästä käveltiin yli ja palkkaa tuli kun takajalat jäivät oikein.Päällejuoksu
Siivekettä lähestyttiin päädystä, koira ohjattiin niin että siiveke jäi koiran ja ohjaajan väliin. Tämä vaihe ohjattiin koiranpuolisella kädellä. Sitten koira ohjattiin riman yli, mikä tapahtui vastaisella kädellä vetämällä ja palkka tietty tuli samasta kädestä. Kaikkein helpoin tämä olisi palkata lelulla, joka putoaa siitä vastaisesta kädestä ohjaajan taakse. Mikä estää pudottamasta isoa nakinpätkää.
Nopeakinttuisimmat saivat mennä kaksi perättäistä estettä tällä tavalla. Etumatkaa sai jättämällä koira istumaan, että itse pääsi hiukan edelle. Istumista kannattaa palkata todella paljon, muutoin koiran suu menee mutruun ja korvat häviävät.
 
Rimat on hyvä pitää matalalla. Ei maassa pyörimässä eikä korkealla silloin kun koiraa vasta opetetaan.
Itsekseen
Lisäksi oli itsenäistä harkkaa. 
Pituudella, sillä kaikki eivät olleet nähneet pituusestettä. Pöytää ja keinua tehtiin itsenäisesti. Myös pussia otettiin sekä rengasta joka oli sidottu siivekkeisiin.
Poispäinkäännöstäkin sai tehdä itsenäisesti yhdellä hyppyesteellä ja myöskin ilman sitä.

Okseri on kaksi aitaa, joka suoritetaan yhdellä hypyllä. Hyppyyn tulee myös pituutta. Eka rima on 15-25 senttiä alempana kuin takimmainen. 


Pituus koostuu 2-5 osasta.

 
Pituus suoritetaan matalasta päästä. Kepit laitetaan kumpaankin päähän reunoihin.

Eri pusseissa on erityyppinen pussiosa, joten näitä kantsii mennä koiran kanssa.
Ei kommentteja: