sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Irtoamista ketjuttamallaKävin kentällä molempien koirien kanssa. Ajatuksena oli testata kuinka hyvin ne hakee edessään olevia esteitä.
Otin kolme agilityn hyppyestettä. Tein irtoamisharkkaa ajatuksena että ketjutan. Kolme hyppyestettä oli peräkanaa lähekkäin. Oli tarkoitus että ensin hypätään se vimppa este sitten kahta viimeistä ja vielä kaikki kolme. Mutta Retro ei osannut kuin yhden. Eikä sitäkään hyvin. Se ei ole tottunut lähtemään pysähtyneisyyden tilasta suorittamaan muuta kuin putkea, kontaktiesteitä ja keppejä.
Eli aitojen ketjuttamista saa vielä odotella.

Tämän näköistä on irtoaminen. Koira menee edellä ja suorittaa kaikki näkemänsä esteet. Tässä kesäisessä kuvassa tosin harkataan hyppytekniikkaa ja makupalakippo on veturina.
 

Mitä se on?
Toiminnon ketjuttaminen tarkoittaa sitä että koiran on tehtävä monia asioita peräkanaa ilman eri käskyä tai palkkaamista. Palkkio tulee vasta kun koko ketju on suoritettu. Koiralle opetetaan jokainen osa erikseen. Tuossa agilityn kolmen hypyn sarjassa tosin jokainen osa on samanlainen, mutta vaikkapa noudossa on vähintään nämä vaiheet: istuu sivulla, lähtee, nostaa, pitää, juoksee sivulle, pitää.
Kun koira osaa jokaisen kohdan sadan prosentin varmuudella, aletaan ketjuttaa. Ensin siis otetaan viimeistä osioita. Sitä toistetaan joitakin kertoja ja aina palkka. Seuraavaksi aloitetaan ketjun toiseksi viimeisestä osasta niin että koira tekee sen ja jatkaa loppuun. Jne.
Koska viimeistä osaa palkittiin monta kertaa, koira on innoissaan kun loppu lähenee. Jokainen tehtävän osa toimii palkkiona. Naksukoulutettu käsky toimii koiralle kuten naksautus itse, se sisältää tiedon palkkiosta.

Ärinäkouluttajat eivät voi käyttää ketjutusta hyväkseen. Onnistuakseen taaksepäin ketjutus edellyttää, että kaikki osiot on opetettu käyttäen positiivista vahvistamista.
Jos koira on pakotettu ottamaan kapulaa, sana hae ei ole sille palkitseva asia, vaan uhkaus: Tee tai muuten...

Makupalalautanen vastaan operantti
Irtaantuminen paikaltaan näyttää olevan juttu mitä Retron kanssa ei olla harkattu. Kuvittelin että se osaa, sillä radalla se viipottaa melkoisesti edellä aina silloin tällöin. Eipä osannutkaan.
Olemme harkanneet vain makupalalautaselle lähtöjä. Eli kippo on ollut houkuttimena. Operantti oppiminen hakkaa houkuttelut mennen tullen. Operantissa mikään ei ole veturina, vaan koira saa palkan oman toimintansa seurauksena. Ensin koira tekee. Houkuttelussa koira reagoi ärsykkeeseen ja tekee sitten. Kuinka paljon olemmekaan tehneet radan paloja makupalalautanen veturina eikä koira osaa irrota kun lautasta ei ole.
Tässä ei kyllä kauaa mene kun otetaan operantti kehään.

Vikku tiesi
Vikku osasi oitis tämän homman, vaikka se ei kisoissa ole irronnut. Eli se ei itsenäisesti hae edessään olevia esteitä suorittaakseen niitä. Harkat tänään menivät siis näin: Kolme hyppyestettä peräkanaa lähekkäin. Ensin hypättiin vain yksi, se viimeinen. Käskyllä ”saat mennä” sai lähteä. Koira ei ollut käskyn alla paikallaan vaan oleili siinä kun kerran minäkin. Kun rima oli ylitetty, lensi pallo.
Sitten mentiin toiseksi viimeisen esteen taakse ja nyt koira hyppäsi kaksi estettä ja kun vimppa rima oli ylitetty, lensi pallo pallotykistä. Ja seuraavaksi sama kolmella esteellä. Palkka tuli aina tehtävän suorituksen jälkeen, se ei siis lentänyt ennen aikojaan houkuttimena.
Vikku, onnellinen koira.

Vikku osasi tuon koska sillä on pentuna otettu paljon eteenmenoa pallolla, että se tietää jo pallotykin nähdessään, että kannattaa sännätä ja lujaa. Se meni lujaa viimeisenkin esteen yli ja jatkoi kauas, sillä se tiesi entuudestaan, että pallo lentää niin kauas että on pidettävä kiirettä.
Vikku oli niin onnessa kun sai lopulta viilettää sekin agilityssä. Se jopa meni keinulle jota se pelkää, kun kävin varastossa, jossa keinu seisoi. Koira oli sen näköinen että katto kun mä osaan. Suloinen.

Pallotykillä pallon saa pienellä käden liikkeellä lentämään todella kauas. Tuohon sopii tennispallo, mutta mun koirat tykkää kumipallosta. Se on kuitenkin raskas, joten se lentää hyvin. En muuten halua nakella palloa, mutta tässä tehtävässä pallo on ainut joka lentää riittävästi.

Ei kommentteja: