torstai 28. marraskuuta 2013

Toimintoja kosketusalustallaPari viikkoa sitten tutustutin Retron kosketusalustaan. Otin pyöreän pienen  tahmean maton. Semmosen millä avataan pullonkorkkeja tai millaisia pidetään liukkaiden mattojen alla. Koira tietenkin ajatteli sitä kuonokosketuksena ja yritti myös purra sitä. Aluksi (viis kertaa) palkkasin kaikki toiminnot jotka tehtiin maton luona. Tietty naksu apuna. Sitten odotin jalan kosketusta mattoon tai ainakin hyvin lähelle. Kuono alkoi pysyä matosta kauempana kun mitään ei tapahtunut. Muutaman tosi hyvän jalkojen viennin matolle sain.
Toisena päivänä:
Nakkasin alustan ja se oli paikassaan viiden toiston ajan. Nyt palkkasin muualle, että sain taas uuden toiston.
Alkas pian mennä aina matolle, hiukan kuono oli siellä myös, mutta myös jalat, joten palkkasin. Yhdellä jaksolla pyrki maahan ja aikaistin naksua, ettei ehdi maahan, vaan sai lähteä hakemaan makupalaa.
Istuin yhdellä jaksolla maassa. Koira teki aina oikein, tosin kuono on siellä myös, mutta ei purrut  ja pääasia, edes yksi jalka oli matolla.
Ihan nopeaa ja hyvää toimintaa lopuksi. Nopeaa tosin oli koko ajan.
Sitten parin päivän kuluttua aloin käyttää kosketusalustaa tehtävässä.


Tokohyppy
Viikko sitten aloitin tokon hyppyestettä kosketusalustalla. Kosketusalusta siksi, että koira menee kauemmas esteestä. Alusta oli 2,5 metrin päässä esteestä ja mä toisella puolen siinä metrin päässä.
Alusta oli kolmen toiston ajan ja sitten pois. Ekat jaksot oli taatiaa, sillä kriteeri oli liian korkealla, mutta annoin olla. Tauko ja hain just paistettua pekonia. Sitten tapahtui hyvin.
Tänään:
Ensin kosketusalustalla pari kertaa. Lähtee istumasta sanoilla saat mennä. En aivan ehdoton ole, jos lähtee aavistuksen hiukka ennen sanoja, nou hätä, saa mennä. Koira kun on liian paikallapysyvä ja nyt harkataan hyppyesteen takana tehtäviä muutamaa askelta.
Tää sujui hyvin, todella hyvin.

Kärrytoiminto
Tänään tein kosketusalustan avulla muutakin hauskaa. Toimintoa lapsen kärryllä.
Retro on pentuna kärrytellyt tällä kärryllä, joka on aivan tosi matala puinen.
Panin kärryn koiran makuualustaa vasten ettei se pyöri alta pois, ja asetin kärryyn kosketusalustan.
Toimintaa odottamaan: Katse muhun, katse kärryyn ja sitten jalat sinne. Näin tapahtui kolme kertaa todella nopeaan tahtiin kosketusalustaa käyttäen. Sitten alusta pois. Nyt koira menikin kärryjen yli eli jatkoi tuosta etujalkojen nostamisesta oitis kärryn sankojen alitse ja pois. Tästä tuli tämmönen temppu. Koska teki sitä siitä vain rennosti joka kerta, lisäsin heti sanan ”kärryyn".
Tässä Retro pikkupentuna kokeilemassa kärryttelyä itsekseen.

Retro meni silloin usein kärryyn seisomaan. Tänään se teki aivan oman temppunsa tästä: kärryjen läpijuoksun. Eli se käveli tuosta ylitse.

Tänään onnistui kaikki mitä keksin kokeilla. Ei kerrota kaikkea yhdellä kerralla, jokapäiväisiä harkkoja kukaan ei jaksaisi lukea.
Koira on saanut aktivointinsa ja hauskaa yhdessäoloa ja minä kokemusta.


Ei kommentteja: