perjantai 15. marraskuuta 2013

Istuminen ärsykekontrolliin ja mitä siitä seurasiMuutama päivä ennen Kangasalan kurssia ajattelin että alan pidentää istumisaikaa. Koira kyllä osasi silloin istua agilityn lähdössä vaikka miten kauan samoin kuin tokon luoksetulokutsua odottaen 20 metrin päässä. Mutta lähellä ollessani, se halusi kokeilla josko asennon vaihdosta saisi palkkaa.
Tajusin kesken ajan pidennysharkkojen mitä mun oikeasti pitää opettaa ensin koiralle, sitten ajan pidentäminenkin onnistuu paljon helpommin. Mun pitää opettaa sitä että koira ei istu muuta kuin kuultuaan istu sanan. Ettei se heti oo vaihtamassa asentoa kun seison paikallani.
Tällä tavoin saan koiran istumaan rauhassa perusasennossa ja rauhassa kun ollaan tokoesteen takana puhumattakaan kauko-ohjauksesta.
Istuminen on hyvin luonnollinen toiminto koiralle kun se miettii.


Harjoitukset olivat yksinkertaisia ja helppoja:
Seisoin koiran ääressä ihan vain katsellen muualle ja välillä koiraan. Odottelin että koira vain on. Kun se istui omia aikojaan ja katsoi mua, mä vain seisoin paikallani liikkumatta. Kyllä se siitä sitten nousi ja käveli rinkiä. Lopulta se pysähtyi ja sain sanoa istu ja palkata nopeasti.

Harkkasin myös sitä että en anna yhtään vartalovihjettä koko aikana. Lisäksi mun ei välttämättä tarvitse katsoa koiraan kun sanon istu. Ja voin sanoa istu myös kun koira on takaviistossa niin että näen kuitenkin hämärästi mitä se tekee.

Tuo etten katso koiraan aina kun sanon sanan, auttaa liikkeestä istumisen harjoitukseen ja jos koira ei satu kauko-ohjauksessa katsomaan mua, se pystyy kuitenkin istumaan.

Muutama periodi kesti ennen kuin automatisoitu istumistoiminto alkoi loppua. Koira alkoi seistä ihan rauhassa, sillä sanoin istu kun se seisoi eikä siis kävellyt tai muuta touhannut.

Harkkasin myös niin että istun tai makaan penkillä. Ettei mun tarvi pakosta aina seistä sanoakseni istu.
Koira istahtaa aina siihen paikkaan missä kuulee sanan, vaikka alla olis melkein lelukin. Se istahtaa paikkaansa jopa ollessaan parin metrin päässä minusta. Yleensä koira tahtoo ensin tulla ääreen ja sitten vasta istua, mutta kun olen hakenut nopeita istumisia, kävely + istuminen ei kuulunut palkattuihin asioihin.

Mansikka ja leipä
Istu harkassa on edetty siihen asti, että sain tehdä toissa päivänä ärsykekontrollin viimeistä osaa: sanoin mansikka ja kun Retro ei reagoinut mitenkään, palkkasin 2-3 sekunnin päästä. Sanoin leipä ja sama juttu. Sitten sanoin istu ja nyt tietenkin kuului tehdä istuminen ja siitä tietenkin myös palkattiin. Ei tullu yhtään virhettä. Vielä en käyttänyt koiran tuntemia sanoja, vain sille merkityksellisiä sanoja käskysanaäänellä.

Kirjoitan Koirafanitukseeen juttuja. Tässä istumisharkkaa.


Mitä muuta tästä seurasi?
Arvaamattoman paljon hyvää sai nämä harkat aikaan. En olisi ymmärtänytkään kuinka paljon.

1 Kuten esimerkiksi sen että osaa olla rauhassa myös sivulla ollessaan. Nyt vielä teen niin, että kävelen istuvan koiran viereen ja palkkaan sen kuin olisi itse tullut sivulle. Nimittäin sivulle tulo opetetaan sille uudelleen, se on mennyt niin hutiloinniksi. En ole kiinnittänyt huomiota miten se tulee sivulle, koska olen käyttänyt tätä agilityn yhteisharkoissa. (niissä tarvii niin usein istua lähdössä)

2 Äkkäsin että harjoitusten sivuvaikutuksena Retro seisoo hyvin ja tukevasti ja rauhassa kun se odottaa istu käskyä. Eli siis se osaa seistä paikalla liikkumatta.
Liikkeestä seisomaan jäännin se jo osaa, ja tällä sitä toimintoa vahvistetaan pidemmällä seisomisajalla ja ohjaajan häiriöillä.
Samoin hyppyesteen takana seisomisessa tätä taitoa käytetään.

3 Seisomisen taito lanseerataan myös näyttelyseisontaan. Tähän mennessä olen jo harkannut näyttelyseisontaa toisella tapaa. Merkkinä paikalla seisomisesta siinä on ollut, että laitan näyttelytaluttimen kaulaan, sitten käden koiran eteen kuten näyttelyihmiset tapaa pitää. Talutin on estänyt koiraa liikahtamasta eteenpäin. Tästä on palkattu.
Nyt eka kertaa kokeilin istu harjoitusten yhteydessä (ensin istumista, että saan tämän vahvan seisonnan esiin), että laitan kättä koiran eteen kuten näyttelyseisonnassa. Mikäli koira seisoo edelleen rauhassa, se palkitaan. Niinhän se teki ja istumisen ärsykekontrolliin laittamisesta saatiin tällainenkin homma.

Istuminen ei ole terveellistä. Seisominen on parempi.


3 Tuomarin koskettelun sietämistä liikkumatta. Meillä on tosi hyvää rauhallista seisontaa tikka ryhdillä ja ilmeellä. Tähän tuon aikaasten päästä häiriöinä ihmisen lähestymistä. Ensin edestäpäin, niin että tuttu ihminen käy vain siinä lähellä. Kun koira kestää tämän yhä lähempää liikkumatta, lähestyvä voi ihan pienesti koskettaa koiraa.
Näitä ihmisten koskettelujen sietämistä olen aikaisemmin miettinyt kovasti. Nyt on keino millä se onnistuu: Koiralla on vahva tehtävä ja siihen tuodaan häiriöitä eli ihmisen kosketusta. Aivan kuten kuonokosketus purkin pohjaan siellä Trainer’s Choice koirilla.
Ei kommentteja: