sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Trainer’s Choice –päiväTästä postauksesta kannattaa katsoa kuvat, jotka ovat yhteen pötköön alimmaisina.

Mielenkiintoinen kurssipäivä Kangasalalla Trainer’s Choice eläinkoulutusyrityksessä. Tai siis ei eläin, vaan ihmis. Ihmisiähän silloin pitää kouluttaa, kun nämä ihmiset haluavat kouluttaa eläimiään.
Opettajamme Jaana Rajamäki opetti meitä ihmisiä ja me opettelimme taitoja koiriemme avustuksella. Päivän aikana ei tietenkään pysty oppimaan kuin pienen pienen alun saati että silloin koiraa pystyisi opettamaan kun itse vasta opettelee.

Ratsastuskouluun ihminen menee opettelemaan ratsastamista valmiiksi koulutetuilla hevosilla. Koirapuolella ei ilmeisesti ole ainuttakaan koulua, missä ihmiset opettelisivat koulutustaitoja valmiiksi koulutetuilla koirilla. Onkohan tähän joku syy?

Neljän naisen ja koiran porukalla oltiin Perustaidot koirallesi –kurssilla. Tämä oli kurssin ensimmäinen jakso. Perustaidoista oli lähellä pysyminen ja kohteiden käyttö. Laitan tähän pelkästään kohteiden käyttämisestä ja siitäkin etupäässä kuvia. Taitoa kun ei hahmota kirjoituksesta, vaan pitää itse päästä tekemään asiansa osaavan valvonnassa. Muuten helposti joku kohta harjoituksissa menee pieleen ja homma ei tahdo pelittää.

Lähellä pysymisen perusharjoituksista voidaan johtaa luoksetulo, hihnakäytös ja seuraaminen.
Kohteiden käytön sovelluskohteita on vaikka miten paljon, esimerkiksi siedättäminen, itsenäinen työskentely ja erikoistuminen tiettyyn työtehtävään.

Kurssipäivänä opeteltiin kosketuskepin käytön alkeita. Itse olen käyttänyt kosketusalustaa (sekä kuono että tassu) itsenäiseen työskentelyyn kahdessa harrastuksessa, tokon ruutuun lähettämisessä ja agilityn irtoamisessa eteenpäin radalla sekä puomin alastuloon.

Lähelläpysymisen harkkoja olin aikaisemmin pelkästään nähnyt videolta heidän luennoillaan, ja nyt sain tähän juttuun opit ja järjen. Ihmisellä kun aina pitää olla motiivi miksi jotakin asiaa kannattaisi tehdä ja nyt hoksasin mitä hyötyä tästä on. Ja luulen tietäväni nyt miten se tehdään.

Kurssi oli siis Perustaidot koirallesi. Mitä sellainen kurssi sisältää?

  • Kouluttajan oma toiminta.
  • Perustaidot: lähellä pysyminen, luopuminen, rauhoittuminen, kohteiden käyttö.
  • Sovellutukset.
Jokaisesta näistä voisi kertoa vaikka miten paljon, loputtomiin.
 

Lisäksi alkuoppeja muun muassa näistä asioista:

  • Vahvisteet, sekundääri ja primääri.
  • Ehdollistumiset, klassinen ja operantti.
  • Kriteeri, ajoitus, vahvistetiheys.
  • Toiminnan aikaansaaminen eli mitä tapoja on halutun toiminnan aikaansaamiseksi.

Mukaan saatiin oppimateriaalia ja kosketuskeppi sekä älyttömän paljon uusia reittejä aivoihimme.

Siis olisi mahtavaa mennä heille Tommy Wirenin kanakursseille. Mutta kun asun niin kaukana ja kurssit on 3-4 –päiväisiä ja päivät peräkanaa.

Jos joku haluaa tietää lisää eläinkouluttamisesta, kannattaa katsoa heidän nettisivuilta välilehdet Asiakkaamme kertovat ja Lisätietoja kouluttamisesta.

Kuvissa Jaana Rajamäki näyttää kohdetyökalujen käyttämistä ja häiriönsiedätystä heidän koirillaan.

Alla
Kosketuskepin seuraamista. Koira pitää kuononsa kiinni kohteessa, joka liikkuu.

Alla
Tässä koira pitää kuononsa kiinni seinään laitetussa kohteessa, joka on paikallaan. Se tekee tehtäväänsä ja ohjaaja koskettelee ja nostelee koiraa. Miltäs tuntuisi leikata koiransa kynnet kun eläin olisi liimautuneena tekemään mielenkiintoista tehtäväänsä.
Alla
Kun koira osaa tökätä kosketuskeppiä todella hyvin, voidaan aikaa alkaa pidentää, että koira pitää kuonoaan kepissä kauemmin. Tosin kepin pää on pallo, siinä on hankalampi pitää kuonoa, mutta kun taidon siirtää käteen, meillä on mallikas seuraaminen. Tätä voisi käyttää vaikkapa koirakohtaamisissa tiellä.


Alla
Vieras ihminen pitää kohdetyökalua, purkkia mihin koira työntää kuonoaan. Kouluttaja tekee häiriöitä: sivelee koiraa, tutkii sen korvan ja venyttää koiran jalkoja, nostaa koko koiran takapään ylös.
Kun koira osaa myös vieraan ihmisen käsittelyn, sanon että on helppo eläinlääkärikäynti. Myös näyttelytuomarin koskettelu sujuu aremmaltakin koiralta kuin tanssi, mikäli koiralle on hyvin opetettu kohdetyökalu ja tietenkin kaikki häiriöt.

Alla
Koira kosketti kohdetyökalua ja se palkattiin heittämällä lattialle makupala, jota se nyt lähti hakemaan.


Alla
Kuvassa häiriönä tehtävässä on makupalakäsi tuotuna lähelle. Häiriöt on ylipäätään kaikissa koiran kanssa tehtävissä jutuissa pakko opettaa. No ei sitten mikäli aikoo käyttää tehtävää pelkästään yhdessä paikassa ja yhdessä tilanteessa. 


Alla
Rotikka on opetettu moniin häiriöihin paikallamakuussa. Kuvassa sitä kiskotaan taluttimesta. Välillä opettaja viuhutti narun päässä olevaa lelua puolelta toiselle tai pompotti palloa, nakkasi patukkaa ja koira teki oppimaansa tehtävää: makasi paikallaan ja odotteli koskas tästä nyt sitten palkitaan.


Ei kommentteja: