torstai 7. marraskuuta 2013

Luopumista ja keilaamistaLuopumalla saa
Toissapäivänä harkkasin luopumista uutena juttuna. Jotakin luopumisjuttua muistaakseni tein Retron kanssa sen ollessa pieni, mutta se jäi sitten.
Nyt panin makupalan polvelle ja käden sen päälle. Koira kaivoi sitä ja kun lopetti, jep ja lattialle lensi toisesta kädestä makupala.
Sitten makupala oli kädessä ja sama homma. Mutta alkas näyttää kohdetyöskentelyltä: kosketa tätä, niin saat palkan. Koira ei siis ajatellut luopumisasiana. Tälle tartti tehdä jotakin.
Hain sitten pienen kipon, desilitran mitan ja sinne todella hyvää: just paistettua hirven jauhelihaa. Kun näin mahtava herkku tuli kehiin, koira oli seota hajusta.
Kippo maahan koiran eteen, ylös koska kuono meni sinne, kippo maahan koiran toiselle puolelle ja kuono sitä kohti jolloin taas kippo ylös. Sitten kippo maahan koiran toiselle puolelle. Melko pian tuli pieni viivästys koiran toiminnassa, jolloin sanoin: saat mennä. Jälleen siis tällä monitoimisanalla sai lähteä tekemään. Taas muutama toisto ja koira alkoi hyvin jo jättää kupin rauhaan.
Tänään sitten jatkoin tätä taas. Desilitran mitta lattialle, koira odotti hyvin sanaa saat mennä. Heti sitten aloin olla ihan suorassa, tokoasennossa etten tee vartalovihjettä. Koira tietty meni kupille ja kun peitin kuppia kädellä, tuli tönäisy koiran kuonoon. Tuo oppii helposti tahattomasta rankaisustakin näimmä. Se ei ollenkaan enää mennyt ennen saat mennä sanaa. Tässä olisi voinut käydä huonostikin, niin että koira olisi tullut epävarmaksi että lähteekö ollenkaan kun tuolla tavalla tyrkätään.
Sitten aloin kääntää koiran poispäin kiposta makupalalla ja sen jälkeen vasta lupa mennä kupille. Eli harjoittelin sitä että sana jätä tarkoittaa että lähdetään kupilta ja se on kivaa.
Seuraavalla jaksolla sitten lisäsin sen sanan jätä. Kuppi maahan, mä tokoasentoon, jätä, sitten makupalakäsi koiran kuonoon ja otettiin pari askelta kupilta ja sai makupalan kädestä jonka jälkeen heti sana saat mennä. Tähän jäätiin. Hyvässä mallissa on.

Tässä aivan ensimmäisiä harjoituksia. Luopuu jo kädessä olevasta kupista jossa on herkku.Peruuttamisesta
Peruuttamisen olen opettanut kuukausia sitten Retrolle niin että avointa kämmentä jossa on makupala pitää ”pelätä”. Siis luopua makupalasta. Kun se silloin alkoi oivaltaa että makupalaa ei voi ottaa, se alkoi jostakin syystä tökätä sormia ennen peruutusaskelta.
Myöhemmin sain lisää peruutusaskeleita kun palkkasin vasta pidemmästä peruutuksesta.
Koiralle tuli pentuna erittäin vahva halu peruuttaa, joten tämä näkyy sen monessa toiminnossa. Opetin peruuttamisen sitä varten, että liikkeestä seisomaan jäänti tulisi tomerampi. Siitä tulikin fantastinen. Koira pysähtyy niin että lyö jarrut pohjaan melkein kaatuen pyrstölleen.
Monta kuukautta se seisahtamisen lisäksi peruutti liikkeestä seisomaan jäännin opetuksessa, vaikka käsimerkki oli muutettu sanaksi. Enää se ei peruuta, mutta pysähtyminen on tömps seinään ja takapainotteinen seisomaan jäänti.
Peruutusajatus siirtyi yllättävään paikkaan: agilityn kontaktille pysähtymiseen. Alastulossa tullaan ja sitten kun etujalat koskettaa maata, koira tekee yhtä railakkaan näköisen pysähtymisen kuin seisomaan jäännissä.
Peruutustoiminnon takia en voinut nyt alkaa opettaa luopumista makupala kämmenessä.Kaada keila
Uutena tänään tuli keilan kaataminen. Keilana toimi kaljapullo. Tölkki olisi ollut liian kevyt. Heti pitää olla vaikeampi juttu, huomaan. Onkohan se vikatikki? Olisihan ollut paljon helpompi tönätä kevyt alumiinitölkki kumoon kuin painavampi pullo.
Aioin tehdä tätä kosketuslapulla, mutta huomasin että toimi paremmin ilman. Lappukaan ei tahtonut pysyä pullossa. Tarvii yleistää kosketuslappu ihme hajuisiin esineisiin. Pullon haju aiheutti haistelua. Ja tuvassa missä sormet ei jäädy. Tein tätä ulkona erään toisen koulutuksen jälkeen.
Mietin että kaato tapahtuu helpommin silloin kun pullo on korokkeella kuin nurmikossa. Useimmiten tuli kaato, mutta vielä kriteeri oli pullon tökkääminen, etten het ala sammuttaa toimintoa.
Sisällä otettiin samaa. Kun itse kuvaa, se tuottaa hiukka hankaluutta koiralle tehtävään. Iso häiriö, mutta tuo on kyllä oppinut siihen.
Keila kaatui mukavasti.

 

Sana saat mennä ja Retro lähtee istumasta kivaan uuteen hommaan.


Pullo kaatuu helposti kuonon tökkäyksellä ja kolisee melkoisesti peltistä kippoa vasten.
Opiskelua
Mielenkiinto on mulla nyt suuntautunut pääasiassa kouluttamisen oppimiseen kuin kilpailuihin opettamiseen. Jos ensin oppisi kouluttamaan niin sitten menisi kivasti kisoissa.

Vieläkin on näistä makupaloista jäljellä, joita tein Trainer’s Choise –päivää varten.

Että kaljapullokin on koulutusväline. Videosta näkee mitä tulikaan tehdyksi. Sekunttari vielä puuttuu.

.

Ei kommentteja: